Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Nohavica měl ideální příležitost udělat definitivní čáru za svojí minulostí, kvůli které v podstatě nikdy nepykal. Mohl udělat gesto a odmítnout vyznamenání. Ne proto, že by ho obdržel z rukou Zemana, ale proto, že by sebekriticky a s pokorou uznal, že člověk s jeho morálním kreditem si vyznamenání "Za zásluhy" prostě nezaslouží, byť by byl oblíbeným a uznávaným bardem celého národa. Nic hrozného by se nestalo a každý by to ocenil. Takového očistného gesta není bohužel schopen, což o něm mnohé vypovídá. Jeho metafora "o děvce, se kterou šel na pokoj, ale nespal s ní" je sice hezká, ale to je tak asi všechno.

3 5
možnosti
Foto

Tak já mám jeden velmi nosný návrh k řešení této diskuzní situace. Berme za danou věc, že Jarek je 96% orientace. Z toho vycházím.

A pokud je tedy tak, tak to patrně má nějakou squaw, indiánsky ženu. Já říkám spíš "moje dražší polovice". S dražší ve všech smyslech toho slova.

A pokud Jarkova drahá řekne: Jarenku, já bych ale na ten Hrad ráda šla, pak jdou všechny principy stranou a skloní se před tím nejkrásnějším citem, láskou.

1 2
možnosti
MB

"A protože vůbec nepočítám s tím, že bych byl kdy v budoucnu, při svém kádrovém profilu, na hradní slávu za nějaké zásluhy pozván, nechám si o sídle českých panovníků vyprávět svými kamarády."

Toto ale přece nehovoří nic o tom, že by případné vyznamenání nepřevzal ..ale o tom, že nepočítá s tím, že by ho "při svém kádrovém profilu" nedostal.

A pokud jde o vyznamenání od Zemana ..to chce dnes opravdovou míru odvahy a sebevědomí. Odvahu proto, že dnešní "kulturně-umělecké prostředí" se silně naladěné to komukoli ze svého středu "pěkně osladit" a chová se silně nátlakově.

Rovněž žasnu nad vaší pamětí z doby totality.. Nohavica že byl tenkrát jen lokálně známý písničkář? To je nesmysl. Prostě vaše paměť i myšlení funguje silně subjektivně, výběrově a účelově. ;-)

1 0
možnosti
MB

To patřilo pro autorův příspěvek z 29.10.2017 10:01

0 0
možnosti
Foto

Zdravím Vás Romane a děkuji Vám za blog i za odvahu, s níž jste jej napsal a zveřejnil.

Od doby, kdy jsem se dozvěděl, že Jarek dostane metál, mám stále - a doposud - rozporuplné pocity.

Pakliže je důvodem vyznamenávání lidí, kteří pro naši vlast něco udělali, jejich pocta a poděkování, je vše v pořádku. Jarek Nohavica je a zůstane navždy géniem slova, projevů spatra a vytvořením báječné koncertní atmosféry, z níž se dochází domů se spokojeností v srdci, že ten čas, strávený s ním, nebyl ztracený.

Na druhé straně byl ve stejné řadě s těmi, o kterých zpívá, o těch v Divokých koních, Darmodějích, kteří jsou naopak těmi, kteří nejsou solí země. Stál v řadě s "umělci", kteří se jen podbízejí, s lidmi, kteří kvalitu jeho zásluh nemají ani v nejmenším a jejichž dílo naštěstí zapadne v prachu příštích let.

Nikdo mu nevidí do duše, jestli je zraněná, jestli třeba nepotřebuje jakési potvrzení své nepochybné výjimečnosti.

Napadají mne slova papeže Františka:"Kdo jsem já, abych soudil?"

Přeji Vám krásnou neděli.

5 1
možnosti
Foto

Zdravím Vás Tomáši a děkuji za Vaše slova. Odvážným bych se nenazval, ačkoliv jsem netušil, jak bude tentokrát oponentura silná. Rozporuplné pocity jsou skutečně tím přesným označením. Já jsem byl včera velmi nepříjemně zklamaný a zřejmě proto jsem ten blog napsal perem poněkud nevybíravým. Dnes bych patrně volil přiměřenější vyjádření. S papežem Františkem naprosto souhlasím a nerad bych házel kamenem, to mi nepřísluší. Snad jen musím zároveň konstatovat, že stále zůstávám myslícím člověkem a tak se snad mohu alespoň vyjádřit :-) ...

Přeji krásný zbytek víkendu.

1 0
možnosti
JL

Opravte si faktografii:

Miloš Zeman v dobách zákazů J. Nohavici už v KSČ asi tak 15 let nebyl (byl vyloučen v r. 1970) a ani nepracoval v komunisty podporovaném prognostickém ústavu, ale v Agrodatu. V prognostickém ústavu pracoval až po revoluci.

Sice si umím představit důvody, proč by Nohavica mohl vyznamenání ze Zemanových rukou odmítnout, ale rozhodně to není Zemanovo chování v dobách socialismu.

3 0
možnosti
Foto

Z Agrodatu byl propuštěn v srpnu roku 1989 za svůj článek. To bylo ještě před revolucí a tehdy každý musel někde pracovat. Jelikož se i Václav Klaus vyjádřil, že Miloše Zemana doporučil do prognostického úřadu, předpokládám, že v něm začal pracovat ještě před revolucí, ačkoliv třeba na wikipedii se datuje jeho práce v úřadu až v letech 1990 - 1993.

0 0
možnosti
Foto

Všem diskutérům děkuji za diskusní příspěvky, byť často nesouhlasné. I tak jsem za ně rád. Jsem rád, že stále můžeme svobodně diskutovat. Jen, abych snad lépe vyjevil, o čem můj článek byl a proč mě Jaromír Nohavica poprvé opravdu zklamal, přikládám jeho vlastní text z jeho vlastního webu, kde před lety, když jej napsal, sám konstatoval, že kdyby měl jít na hrad převzít vyznamenání, nešel by tam a nechal by si o tom vyprávět od přátel ... Zde text a podotýkám, že mě skutečně mrzí, že si od některých přátel o tom raději nenechal vyprávět ... http://www.nohavica.cz/cz/tvorba/archiv/to_nechte_byt/to_nechte_byt.htm

1 0
možnosti
Foto

Odkaz jsem neotevřel a tak mám dotaz: Z kterého data to je? Ale, i kdyby to bylo z loňského roku, tak to nic neznamená.

Nebyl by ani první a ani poslední, kdo změnil názor. Nevím, jestli to smím zmínit, ale udělám to: "....prezidentem jen do prvních svobodných voleb...", že?

Tak, co bychom si namlouvali?

1 0
možnosti
MS

Dovolil bych si polemizovat se slovem "poklesek" v souvislosti s Nohavicovou spoluprácí s STB. Zatímco u mnoha jiných se skutečně jednalo o poklesek, někdy vynucený okolnostmi, v případě Nohavici to bylo tak: Pustili ho do Vídně za protislužbu, že nasbírá informace o českých emigrantech. A on jel, informace získal, v r á t i l se a poskytl je STB. Možná to byly nepodstatné informace, ale třeba jen proto, že k jiným se nedostal. Přitom, když už se propůjčil k takové špinavosti, nabízelo se čestné východisko z této ošemetné situace - zůstat také v emigraci.

3 0
možnosti
Foto

Ale, takový je přece základ každé zpravodajské práce. Dnes by to třeba mohlo být vyslání zvěda do tábora ISIS/ISIL.

Správně každá zpravodajská služba potřebuje ověření ze tří nezávislých pramenů, aby informaci považovala za hodnověrnou.

1 0
možnosti
PB

Vždyť je to přece tak jasné - o stát se kromě Lucky Bílé zasloužil i Jarek Nohavica a Helenka Vondráčková a Zdeněk Troška a ...

2 0
možnosti
Foto

A nejen oni. Každý, kdo umí.

2 0
možnosti
Foto

Těm, kteří "nedovedou pochopit převzetí státního vyznamenání od prezidenta Zemana" (zdejšímu panu V.I.P. autorovi, ostentativním nadřazeným odmítačům a "kavárenským povalečům a žvanilům" všeho druhu - oni se sami poznají a určitě ozvou) bych řekl jediné - Máte smůlu, ale byl to právě pan prezident Zeman, kdo se rozhodl některé lidi takto ocenit!

Tedy na rozdíl od "tatíčka Havla", který tak v mnoha případech naprosto nepochopitelně naopak neučinil. Rv

Takže pokud dnes ostouzíte prezidenta Zemana a současně i ty některé oceněné, kteří ocenění z jeho rukou přebírají, stěžujte si raději na tatíčka Havla, že a proč je neocenil On! :-)

7 1
možnosti
Foto

Tak, Václav Havel měl k tomu, myslím, zcela jasné důvody a jsem pevně přesvědčený o tom, že si toho byl Jaromír Nohavica vědom. Pokud se zamyslíte, bude asi zřejmé, které důvody to byly.

1 0
možnosti
JH

Dneska školí Nohavicu úplně kde kdo:-)

Zemanovi lze vyčítat lecos, ale tu jeho komunistickou epizodu 69-69 jen namyšlenej holobrádek, který nic neví o těch časech

9 0
možnosti
  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!