Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KD

sdsa

18. 6. 2009 10:33
Tuny zeleza ?

Ja bych rekl , ze primarne bude letadlo vyrobeno ze slitin hliniku.

Letadlo ze zeleza by bylo urcite bezpecnejsi, jelikoz by se ani neodlepilo ze zeme a tudiz by nemohlo spadnout R^

0 0
možnosti
RP

Roman Potoczný

18. 6. 2009 10:52
Re: Tuny zeleza ?

Už jsem to někde níže vysvětloval :-) ... bylo to poněkud účelové zjednodušení ... ale stejně si myslím, že lidi rozhodně dnes nevnímají letadla jako lehčí než vzduch, ale spíš jako mastodonty, u nichž je opravdu s podivem, že se odlepí od země ;-D

0 0
možnosti
JK

Jan Krauskopf

18. 6. 2009 10:23
Z cynického soudku...

Romane, víš co je vůbec nejnebezpečnější? Život - končí smrtí ve 100% případů ;-)

Jaký je rozdíl, jestli tě smete náklaďák řízený řidičem, jenž právě dostal infarkt, jízdě vlakem, jemož do cesty spadnul most, letem letadlem, kterému se rozlomil trup a třeba roztrhání výbušninou, kterou na sobě odpálil nějaký magor? Vůbec žádný - blbý čas, blbé místo. Nenaděláš nic. Ani proti jednomu se nemůžeš bránit a pravděpodobnost je u všech těchhle věcí řádově tak malá, že je skoro stejná... Holt osud. Jestli na tom chceš něco pozitivního, tak OK: Určitě lepší mít to za sebou takhle rychle, než třeba roky trpět v bolestech, ne? ;-)

Takže až příště poletíš, udělej to jako já - dosedni do sedačky, usni a probuď se až po přistání. A když se neprobudíš, tak už tě to nebude muset zajímat ;-)

0 0
možnosti
RP

Roman Potoczný

18. 6. 2009 10:29
Re: Z cynického soudku...

Děkuji za radu, vždycky se snažím usnout, ale v poslední době nezaberu :-) ... jediné, co mě těší je, že pokud by se něco stalo, většinou mám lístky do první řady ;-D

0 0
možnosti
TT

tse tse

18. 6. 2009 10:20
zivot je jen, nahoda

 a mooooc velka loterie..  nezalezi do ceho usedame ci jdeme pesky.. nezalezi na statistikach, kazdy den podstupujeme riziko. To jestli prezijeme neovlivnime.. neovlivnime mechanika, ktery dotahuje sroub u motoru Airbusu, neovlivnime ridice kamionu aby se poradne prospal nez nastartuje, neovlivnime mladika co si koupil novou Yamahu a neovlivnime starsi pani co je nahluchla a chysta se prejit silnici a neovlivnime ani nase telo ktere nam muze privodit nevylecitelnou nemoc...  cely zivot muzeme jenom a pouze doufat...  zijeme ted a tady, to co prijde za okamzik uz je dalsi story... 

0 0
možnosti
LG

l.g

18. 6. 2009 10:20
statistika

Průměrně stráví každý Čech cestováním letadlem asi 10h. Zemřou přitom průměrně 4osoby do roka. V autě strávíte přes 400h. a dalších minimálně 300 jiným způsobem. Při nehodách na silnici zemře ročně zhruba 300 osob.

Takže ta bezpečnost z hlediska statistiky není zas až taková.

Vyšší ale je. Nejspíš hlavně kvůli přísné kontrole technického stavu letadel a způsobilosti pilotů.

Kdyby se stejně kontrolovala auta a způsobilost řidičů k jízdě, jistě by na tom byla letecká doprava mnohem hůř než automobilová.

0 0
možnosti
JP

real_goldie

18. 6. 2009 10:16
real_goldie

Clanek je sice peknej, ale nesmyslnej. Ciste statisticky nejvic lidi umre v posteli, pokud pouziju logiku autora, tak bych nemel v posteli spat.

0 0
možnosti
B

bihik

18. 6. 2009 9:38
statistika vs. strach

litam taky docela casto (cca 20-30 letu rocne) a prestoze znam statistiky tak mam z letani respekt - nerikam primo strach. Problem je ze i kdyz pravdepodobnost ze se mi neco stane je 1 ku X, tak pokud by k tomu opravdu melo dojit tak nebudu mrtvy jen na 1 ku X ale na 100% a to je pro me fatalni a dalsi statsitiky me a moji rodinu v tu chvili uz zajimat nebudou

Racionalne vim ze letani JE BEZBEZNE

Ale stejne pokazde, kdyz letim, tak i kdyz si to sice uzivam, stejne chvili myslim na to co kdyby... V aute, autobuse, vlaku tenhle pocit nezazivam. Je to mozna tim, ze pozemni doprava je pro nas kazdodenni zalezitosti.

A vzdycky jsem rad kdyz po pristani muzu poslat zene zpravu :)

Jeste jedna vec by me zajimala, statstika bezpeznosti, ne podle km nebo poctu letu, ale podle casu stravenych pri preprave, tam by ty vysledky mozna mohli byt horsi...

0 0
možnosti
RR

RumBum

18. 6. 2009 9:53
Re: statistika vs. strach

ja bych rekl, ze ten prepocet na cas straveny pri preprave preprave by nemusel byt slozity  - letadlo leta cca 10x rychleji, nez jezdi auto, vlak - takze staci vynasobit prislusnou hodnotu.

Jinak jsem nedavno sledoval dokumenty "Letecke katastrofy"  a prekvapilo me, ze vetsinu katastrof prezilo pomerne dost lidi. ... teda kdyz nepocitam pad do atlantiku - tam je to jasny, ale kdyz spadne autobus ze skaly, tak je to podobny.

0 0
možnosti
RG

darmo

18. 6. 2009 9:19
Bilance

Dnes se všechno bilancuje ve srovnání k penězům. I někdejší vzor spolehlivosti VW konstruuje nyní auta jen tak kvalitní, aby neměl přílišné náklady na záruční servis a neudělal takovou botu, která by ho stála pověst.

Totéž se děje s leteckou dopravou. Pokud se bude pracovat se statistikou tak, aby prostě počet mrtvých byl mnohonásobně nižší, než u pozemní dopravy, bude to špatně. Jediná správná meta pro letectví musí být nula a pro tu musí všechno dělat. A myslí si někdo s místních zastánců letecké dopravy, že výrobci a provozovatelé letadel pro to dělají všechno? Startuje a přistává se v mlze na přístroje, potenciálně nebezpečné součástky se na letadlech vyměňují až v rámci preventivní údržby, výrobci letadel nespolupracují ani v rámci bezpečnosti (jen ať jim to padá, líp pro nás) a našlo by se toho daleko víc. Je to taky jenom obchod.

0 0
možnosti
RP

Roman Potoczný

18. 6. 2009 9:23
Re: Bilance

:-)R^

0 0
možnosti
MV

Walkeer

18. 6. 2009 8:54
statistika

Pane autore, nastudujte si prosim, co presne znamena slovo "statistika" a co presne znamena, pak totiz zjistite, ze to co jste napsal je sprominutim naprosty a totalni nesmysl. Letecka doprava, at se Vam to libi, nebo ne, at s tim souhlasite, nebo ne, je skutecne nejbezpecnejsi doprava a nase "argumenty" s timto faktem skutecne nic neudelaji.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Matematick%C3%A1_statistika

opravdu si to prosim prectete, myslim ze se budete doist divit.

0 0
možnosti
RP

Roman Potoczný

18. 6. 2009 9:22
Re: statistika

Děkuji za odkaz, juknul jsem se na to, ale ačkoliv mám docela slušné matematické základy, chtělo by to chvilku, než bych vše, co je popisováno, pochopil. Já nechtěl ty věci "záměrně" zlehčit. Jen mi přijde, že statistika je o datech, které se do ní vloží a mnohokrát v životě jsem se setkal s tím, že společnosti dávají do statistik, co se jim hodí ... viz. níže uvedený poměr úspěšně dokončených letů apod. ...

0 0
možnosti
KS

Aggata

18. 6. 2009 8:52
Nebezpečí

Obávám se, že život je šíleně nebezpečný. Každý den jdu s dětma ven, každý den se mi v hlavě promítá nedávná zpráva, jak šla maminka s dětma po chodníku a zničehonic jí smetl i s dětma auťák, nebo jak kamarádka seděla na svý zahradě u stolku a najednou byla přejetá autem, který vylítlo ze zatáčky a smetlo s plotem i jí...Když sedám do auta, jsem strachy bez sebe,  že v jedné jediné vteřině potkáme debila, co si myslí, že je král silnic a máme to spočítané. Když sedám s dětma do autobusu, tak mne jímá hrůza, jak do něčeho nabouráme a moje malinký v autobuse zcela nepřipoutaný děti lítaj sem a tam... Když pak vidím, jak se při každé letecké havárii (a to i při té, o které se v TV nemluví) hned všem v letecké dopravě zasílají informace, proč se to stalo, jaká jsou řešení, ponaučení... tak z toho zase tak stresovaná nejsem, pořád mám pocit, že všechno ostatní, co denně podnikám, je daleko horší. Je to blbý, ale i takovej "bezpečnostní technik" jako já si uvědomuje, že to je denně vabank.

0 0
možnosti
C

CapoDiTuttiCapi

18. 6. 2009 8:47
souhlas, zapomněl jste však to možná nejdůležitější

létám sice jen po Evropě, ale díky otmu problém vynikne více,

došlo mi, že není podstatné kolik km šťastně a bez nehody malétám

proto statistiky osobokilometrů nebo tunokilometrů, kterými se dopravní společnosti chlubí, nejsou pro posouzení bezpečnosti vůbec důležité, podstatné jsou pro finanční feasibilitu podnikání, pokud odhlédnu od ceny, zda je 10 nebo 20 k Kč za let, pak mne zajímá jediné: zda za jednu nebo dvě hodiny vylezu na jiném letišti z letadla zdravý

To je ta jediná statistika, která mne zajímá: počet šťastně ukončených letů! Navíc, letenky hradí klient nebo zaměstnavatel, takže mi je to šumák.

Pokud nerozumíte, tak jinak: je mi jedno, že jsem uletěl bez nehody 4999km do Ria de Janeira, a spadl jsem až poslední 1 km při přistání = logická 0, jinak logická 1, jako úspěch. Statstika o bezpečnosti v dopravě by tedy měla vypovídat o počtu dokončených letů, matematicky počet živých pasažérů na vstupu = počet živých pasažérů na výstupu. Jak jednoduché.

0 0
možnosti
C

CapoDiTuttiCapi

18. 6. 2009 8:48
Re: souhlas, zapomněl jste však to možná nejdůležitější

Ale takovou statistiku nikde nenajdete. To by totiž letecká doprava dopadla hůře než automobilová. Autem najedu desítky tisíc km každý rok a víte kolik jsem viděl smrtelných dopravních nehod? Nevím o jediné ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!