Single Lady? Naprostá katastrofa

MAFRA nechala natočit internetový seriál! Sláva, skvělé, jsme moderní a aby toho nebylo málo, označíme jej přívlastky jako "drsný" nebo "ostrý jako život sám". Tím ovšem veškerá pozitiva tohoto naprosto příšerného "díla" končí. 

Byly, nebyly, předrevoluční doby, kdy se točily seriály na základě politické, socialistické poptávky. Vznikla tak totalitní díla jako "30 případů majora Zemana", "Plechová kavalerie" nebo "Okres na serveru", ale i ta byla po filmové stránce tak kvalitní, že se na ně dá dívat dodnes. O skvostech jako "Sanitka", "Nemocnice na kraji města" nebo "Arabela" nemluvě.

Revoluce povolila tvorbě otěže, ale i tak trvalo poměrně dlouho, než se tvůrci přes "Hospodu", "Nováky" a jiné seriály, zatížené "dětskými" nemocemi, prokousali k masové produkci. Ta je nyní tak masívní, že by člověk veškeré "Pojišťovny ...", "Růžovky" a neuvěřitelnou záplavu "kriminálek", jen stěží spočítal. Většinou jde o špatně napsané a špatně zahrané škváry. Kvantita ovšem zrodila i kvalitu v podobě zábavného "Comebacku", ještě zábavnějšího "Okresního přeboru", drsného "Cirkusu Bukowsky", "Rapla", o klenotu v podobě loňské "Pustiny" nemluvě. Ta je v mých očích dosud nejlepším, českým porevolučním seriálem.

Doba ovšem pokročila i technicky a ve věku internetu a dostupné elektroniky a programů všeho druhu dnes může natočit seriál v podstatě každý a sdílet jej na internetu, kde jej může každý vidět. Pokud to dělají amatéři, musí se spoléhat na kvalitu vlastních děl a aniž bych chtěl někomu křivdit, nepamatuji si, že bych v našich končinách viděl něco zaznamenáníhodného.

Pokud se do toho pustí profesionálové, mohou se spoléhat na podporu zkušených filmařů a podle toho by měl výsledek vypadat. Naši tvůrci zaznamenali přesun těžiště tvorby do internetových televizí v Americe poměrně včas a tak bylo jen otázkou času, kdy se o něco podobného, byť v menším, pokusí. "Vyšehrad" se zdál zpočátku slibný, stejně jako "Kancelář Blaník". Před dvěma měsíci překročila pomyslný Rubikon i skupina Mafra, respektive Playtvak, respektive iDNES, který projekt "Single Lady: Jízda v Óčku" zaštítil masívní reklamou. Podařil se jim paskvil biblických rozměrů.

Hlavní hrdinka Sabina (Jana Plodková) je věčně opilá, nadržená trubka, která je nekompetentní a nezodpovědnou ředitelkou hudební televize Óčko. Má matku, se kterou občas mluví, otce, kterého hledá (kdo to asi bude, když se jí do cesty pořád plete starší taxikář), nabalí si manžela své kamarádky Tadeáše (Tomáš Měcháček) a zároveň chodí s upejpavým Jakubem (Vladimír Polívka). To je vše na deset dílů po v podstatě deseti minutách, protože skoro dvě první minuty zabírají úvodní titulky.

Původně měl každý díl i závěrečné titulky, kde byl představen tvůrčí tým. Ten (pravděpodobně Ondříček junior) se ovšem zřejmě zalekl toho, že by mohl být do budoucna s touto hrůzou spojován a od půlky dílů již tedy žádné závěrečné titulky nebyly k mání. Dnes už nejsou u žádného dílu. Celý seriál je katastrofálně nasnímám, půlky hlav ve velkých detailech nejsou žádnou výjimkou, lapsusy typu týmu filmařů, viděného v odrazech, rovněž. O hereckých výkonech v podstatě nemá smysl psát. Jakoby se vše natočilo rovnou z voleje, na což ovšem naši herci nejsou připravení. Herecky jen mírně vyčuhuje Anička (Markéta Stehlíková), Sabinina kolegyně z práce a "kamarádka". 

Nikdy jsem neviděl nic tak špatně napsaného. Nevím, odkud čerpaly Veronika Dostálová a Tereza Seidlová inspiraci, ale většina dialogů je naprosto odtržených od jakékoliv reality. Za přehršlí vulgarismů a explicitním sexem se schovává naprostá tvůrčí impotence. Jedná-li se délkou metráže o sitcom, proč není vůbec vtipný? O drsnosti a ostrosti nemůže být vůbec řeč. Spíš o karikaturách postav a naprosté trapnosti.

A tak jediné, co z mého pohledu, v seriálu "Single Lady" za něco stojí, je hudební složka. Titulní píseň nazpívala Markéta Jakšlová Plecháčová z dua Verona, která nyní vystupuje jako Marqet a vydala nedávno sólovou desku. Paradoxem je, že v původních titulcích vůbec nebyla uvedená, což, tak nějak korunovalo nedostatky tohoto seriálu.

Každý z dílů má do dnešní doby v průměru dvě stě tisíc shlédnutí a pevně doufám, že tímto článkem odradím další potenciální diváky. Dívat se na tento seriál je naprostá ztráta času. Pokud budete mít čas, podívejte se na kterýkoliv z výše uvedených seriálů nebo zkuste nový seriál "Lajna", jehož první díl vypadal velmi slibně. O něm třeba někdy příště.

Moje hodnocení: 30% (po 10% za odvahu něco tak blbého uveřejnit, za hudbu a titulní píseň)

Autor: Roman Potoczný | středa 5.7.2017 23:55 | karma článku: 22,63 | přečteno: 1820x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76

Roman Potoczný

Vážně nemáme na víc?

17.11.2018 v 6:00 | Karma: 20,76

Roman Potoczný

O prezidentovi psát nebudu

17.10.2018 v 8:16 | Karma: 17,58

Roman Potoczný

Ne, pane premiére!

14.7.2018 v 21:45 | Karma: 29,15

Roman Potoczný

Žumpa podle Jaromíra Soukupa

9.5.2018 v 20:30 | Karma: 43,10

Roman Potoczný

Nevidím důvod měnit hymnu

30.3.2018 v 7:00 | Karma: 27,88

Roman Potoczný

Sláva vítězi, čest poraženým

27.1.2018 v 19:25 | Karma: 19,37

Roman Potoczný

10 nejlepších filmů roku 2017

31.12.2017 v 0:05 | Karma: 15,03

Roman Potoczný

Já, Kajínek Superstar

20.11.2017 v 23:13 | Karma: 37,98

Roman Potoczný

Jarku, tys to vzal?

28.10.2017 v 22:28 | Karma: 30,46
  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!