Deadpool je cool

18. 02. 2016 7:30:00
Pokud je vám do třiceti let nebo máte velmi mladou mysl, pak vás tento zfilmovaný komiks naprosto pohltí a skvěle pobaví. Pokud ne, stejně si do kina zajděte, protože „jeden nikdy neví“ a smích prodlužuje život.

„Deadpool“ je teprve druhý film, který mě letos opravdu zaujal. Podlehl jsem svodům mých dvou synů, upozorňujících na obrovskou reklamu, jaké se filmu dostalo na internetu, a společně s kamarádem jsme vyrazili do kina. První šok nastal u pokladen, které byly obleženy diváky v míře běžné u oscarových bijáků, z čehož pokladny kolabovaly a my jsme sotva sehnali lístky. Druhý šok nastal v kině, kde jsme našli plné hlediště, což už dnes nebývá zvykem ani u oscarových bijáků.

Mladí diváci mě v mnoha ohledech překvapili. Jednak tím, že přišli do kina na film, který ještě před uvedením nabyl kultovního významu, protože bych očekával, že jej spíš budou (ne)legálně stahovat. Jednak složením publika, jelikož si troufnu odhadnout, že naprostá většina diváků byla ve věku od patnácti (což byla hladina přístupnosti filmu) do třiceti let. Je to spíš výjimka, ale film nám naše očekávání několikanásobně oplatil.

Wade Wilson (Ryan Reynolds) je bývalý člen speciálních jednotek, který se živí „ochranou“ lidí, přičemž se nevyhýbá neortodoxnímu přístupu ke svému „řemeslu“ a vše ironicky glosuje. Smysl života najde ve vztahu s krásnou Vanessou (Morena Baccarin) s níž se oddává radovánkám, dokud mu není diagnostikovaná rakovina. Ve snaze přežít podstoupí experimentální zákrok, po němž se stane X-Menem, nesmrtelným mutantem, který se ze všeho vyléčí a vše mu doroste.

Na příběhu, podobnému všem X-Menům a Avengerům by nebylo nic zajímavého, pokud by byl myšlen vážně. Ovšem „Deadpool“ je ryzí karikaturou těchto snímků, zamýšlenou jako parodie komiksového stylu od začátku, až do konce s vervou, jakou jsem viděl naposledy ve „Žhavých výstřelech“. Film je plný odkazů na jiné a nikoliv jen komiksové, filmy, plný nadsázky, ironie a humoru, který si od začátku dělá legraci hlavně sám ze sebe. Stranou nezůstane ani samotný Ryan Reynolds, který, coby Deadpool již značně zohyzděný, tvrdí, že na kráse záleží, vždyť ani jeho diváci nemají rádi jen proto, že dobře hraje.

Pod úspěchem filmu je podepsaný nadaný Tim Miller, jehož je film režijní, celovečerní prvotinou. Režisér byl sice nominován na Oscara za krátký animovaný film „Gopher Broke“ a vytvořil skvělou úvodní, animovanou, titulkovou sekvenci k Fincherově americké verzi filmu „Muži, kteří nenávidí ženy“, ovšem jinak se zdá, že si jméno vytvoří až tímto filmem. Stejně „bezejmenný“ je i zbytek štábu. Velký kus práce odvedl Ryan Reynolds v hlavní roli, který film zaštítil svým jediným slavnějším jménem. Zdárně mu sekunduje Morena Baccarin, známá ze seriálu „Ve jménu vlasti“ a Ed Skrein (charismatický záporák Ajax), který v posledním „Kurýrovi“ nahradil v roli Franka Martina Jasona Stathama.

Je těžké popsat, jak moc je film zábavný. V podstatě není věta, aby nepadla nějaká vypečená hláška nebo film nebyl proložen odkazem na něco podprahově humorného. A to si ještě ne všichni uvědomí úplně všechny odkazy, jako například proč před popisem Deadpoolovy slepé bytné, černé barvy pleti, hraje „Hit the Road Jack“ od Raye Charlese. Sál se od počátečních, až do závěrečných, titulků otřásal smíchem. A zde pozor! Tentokrát se vyplatí počkat si, až i závěrečné titulky doběhnou úplně do konce :-).

„Deadpool“ představuje v žánru parodie skvěle odvedené řemeslo a špičkovou „cool“ zábavu, jak se na dnešní dobu sluší a patří. Pět procent ze sta ubírá filmu v mých očích pouze fakt, že není první skvělou parodií na komiksy, že byl v přístupné podobě předstižen z mého pohledu dokonalým „Kick-Assem“ a že se „veze“ na nové vlně parodií, kterou již loni úspěšně odstartoval „Kingsman“ a „U.N.C.L.E.“. To ovšem nic nemění na faktu, že se prozatím katapultoval na www.imdb.com do padesáti nejlepších filmů všech dob a že „zatraceně“ stojí za vidění.

Moje hodnocení: 95%

Autor: Roman Potoczný | čtvrtek 18.2.2016 7:30 | karma článku: 22.61 | přečteno: 1030x

Další články blogera

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma článku: 16.97 | Přečteno: 471 | Diskuse

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma článku: 35.39 | Přečteno: 10637 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
VIP
Počet článků 299 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3499


Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...