Vše, co jste chtěli vědět o filmu, ale báli jste se zeptat

27. 11. 2011 20:10:07
"Slavná světová filmová klasika", tak se zcela neokázale a skromně jmenuje nová kniha kolegy blogera a především filmového znalce a fandy, Ondřeje Slaniny. Kniha, kterou považuji za jednu z nejlepších encyklopedií filmu, jakou jsem kdy četl ...

Mé první setkání s Ondrou Slaninou proběhlo zde, na stránkách blogu idnes.cz. Když jsem četl jeho blogy, zaměřené na důkladný popis konkrétních filmových děl, poklesla mi čelist, tiše jsem "smekl" a řekl jsem si "tohle je dokonalé". Neokázalé, přesné a zatraceně zajímavě napsané.

To jsem ještě netušil dvě věci. Jednak, že naše první osobní setkání na srazu blogerů přibližně před rokem bude příjemné, protože si zaníceně popovídáme o filmu a položíme základy budoucí, tedy současné drobné spolupráci a především, že některé z blogů jsou základem většího projektu, jehož výsledek, ve formě knihy "Slavná světová filmová klasika", právě držím v ruce.

Napsat encyklopedii čehokoliv je nesmírně obtížné, jelikož to vyžaduje nejen značné znalosti z popisované oblasti, ale rovněž nadhled vyzdvihnout to podstatné, co se v dané oblasti událo. Aby si to Ondra ještě ztížil, v knize popisovaných filmů není ani osmdesátdevět, ani stodvacettři, ale rovných sto.

Název knihy tak decentně zakrývá, že se jedná v podstatě o TOP 100 filmů, které hýbaly dějinami filmu a je to jeho plus i mínus. Plus, protože "TOP listy" čehokoliv jsou poněkud zrádné a mínus, protože ten Ondrův představuje, jak bych si "TOP 100" slavných filmů sám představoval a tudíž se do názvu knihy klidně mohl dostat.

Každý, ze sta popsaných filmů, obsahuje základní data filmu, tedy český i původní název, jeho režiséra, scénáristu, knižní předlohu, kameramana, střihače, autora hudby, herce v hlavních rolích a přehled nejdůležitějších ocenění. Samotný text je pak zaměřen na vlastní genezi filmu, v jaké době a v jakých podmínkách film vznikal, souvislosti s dalšími tvůrčími počiny autorů, herců, či producentů a význam filmu pro světovou kinematografii.

Čtenář se tak dozví například, že "producentem filmu Zvětšenina byl Carlo Ponti" a "Vetřelec (1979) vešel do kin s poutavou distribuční kampaní a stal se z něho zasloužený fenomén, při jehož sledování lidé v sále doslova vřískali hrůzou", stejně jako, že "při natáčení Sedmi samurajů Kurosawa poprvé ve své kariéře natáčel na více kamer".

Jako většinu encyklopedií lze knihu číst po částech, buď si vybrat pouze filmy, které čtenáře zajímají nebo postupně procházet jeden film za druhým, jelikož každý film je samostatnou kapitolou. Co film, to několik hustě psaných stránek, obsahujících vše podstatné. Na druhou stranu kniha je ovšem tak čtivě napsaná, že bych se nedivil, kdyby ji mnoho čtenářů přečetlo jedním dechem.

A jaké filmy Ondra do své knihy shromáždil? Lhal bych, kdybych tvrdil, že shromáždil všechny filmy, které bych v takovém výběru rád viděl, ovšem není to tím, že by zvolil špatně. Každý ze sta v knize popsaných filmů má v kinematografii své pevné místo jako jistý milník a žádný bych z tohoto výběru neodstranil.

Sice zamrzí, že zde hudební filmy zastupují "West Side Story" a "Chicago" a chybí můj oblíbený "Cotton Club", ale fakt je, že "Chicago" uspělo u kritiků lépe a Richard Gere zde zúročil svůj hudební talent, který prezentoval již v "Cotton Clubu". Stejně tak zamrzí, že mezi westerny chybí film "Nesmiřitelní", který reinkarnoval v posledních letech žánr westernu a obecně zde chybí jakýkoliv film režírovaný skvělým Clintem Eastwoodem. Do třetice je škoda, že zde není žádný film s mým nejoblíbenějším hercem Paulem Newmanem, přinejmenším třeba "Podraz", "Butch Cassidy a Sundance Kid" nebo "Kočka na rozpálené plechové střeše".

Ovšem jak už jsem napsal, není to tím, že by v knize uvedené filmy měly na historii filmu menší vliv, ale tím, že pokud by Ondra skutečně chtěl vyjmenovat všechny zásadní filmy historie, nebylo by jich sto, ale spíš dvakrát tolik. O to víc obdivuji nadhled, se kterým k výběru přistoupil.

Knihu "Slavná světová filmová klasika" doporučuji všem fanouškům kinematografie, všem těm, kteří mají rádi encyklopedie a přehledy a v konečném důsledku všem čtenárům literatury faktu, protože tahle kniha je nesmírně poutavě napsaná a věřím, že přitáhne k filmu, jako k nejzajímavějšímu kulturnímu médiu současnosti, další a další fanoušky.

Autor: Roman Potoczný | neděle 27.11.2011 20:10 | karma článku: 17.33 | přečteno: 1596x

Další články blogera

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma článku: 16.97 | Přečteno: 471 | Diskuse

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma článku: 35.39 | Přečteno: 10637 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.49 | Přečteno: 184 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 309 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
VIP
Počet článků 299 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3499


Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...