Česko Slovensko má talent na Talentmánie

30. 08. 2010 7:03:00
Ještě neuschly slzy poražených po poslední talentové show Česko-Slovensko hledá Superstar a už je tu mohutná porce další "výtečné zábavy", u které budou slzet opět především dobrý vkus, humor a televizní diváci, kteří z podobných "show" odcházejí pokaždé víc a víc poražení ...

Přestože se na talentových soutěžích v podstatě nedá nic výrazně inovovat, jsou součástí televizní zábavy již několik desetiletí. Už komunisti věděli, že divák prahne po podívané na skupiny více, či méně nadaných jedinců a vysílali "politicky nezávadný" pořad "Zpívá celá rodina", kde různí příslušníci rodin mezi sebou soutěžili, která rodina je nejtalentovanější.

Moderní prostředky, obzvláště rozvoj mobilní komunikace a možnost volit pomocí SMS, stejně jako snaha najít zajímavý televizní formát za každou cenu, pak udržela talentové soutěže až do dnešních dní. Lví podíl má na tom Simon Fuller, tvůrce a vlasník práv na "Superstar", stejně jako Simon Cowell, bývalý "nenáviděný" porotce této soutěže a poté i tvůrce jejich "klonů" v podobě soutěží "Pop Idol", "The X factor" a "... Got Talent".

České národní verze všech těchto soutěží jsme již měli možnost vidět mnohokrát i u nás v podobě soutěží Česko hledá Superstar, jejího druhého pokračování, následně pak pořadu X Faktor, až po již jmenovanou "federální" soutěž Česko-Slovensko hledá Superstar.

Aby toho nebylo málo, rozhodly se nyní obě naše komerční televize Nova a Prima pro vlastní talentové soutěže, na kterých se zároveň dohodly se svými slovenskými "protějšky" Markízou a JOJkou, takže včera měl český komerční divák pouze dvoj-jedinou volbu. Buď propadne "talentovému" šílenství v podobě pořadu "Česko Slovensko má talent" na televizi Prima nebo v podobě pořadu "Talentmania" na televizi Nova nebo si udělá hezký večer bez televize.

Zvolil jsem "talentovou" variantu s tím, že jsem přepínal mezi Novou a Primou. Zajímalo mě totiž, jaké pořady obě televize uvedou, respektive, jak si se zadáním poradí. Má "očekávání" se, bohužel, naplnila. Zatímco Prima koupila práva přímo od společnosti FreemantleMedia a vytvořila pořad svázaný pravidly, které kdysi dávno vymysleli Fuller s Cowellem, čímž uvedla očekávanou a mnohokrát viděnou, show, Nova se rozhodla pro vlastní formát, který ovšem natolik "zatoužil" po odlišnosti, že připomínal nablýskaný cirkus bez ladu a skladu.

Rozdílů mezi oběma pořady bychom našli celou řadu. Prima má jen tři porotce, zatímco Nova má porotců o Trošku víc. Pánové Kraus a Slávik jsou tradičně výřeční a doplnění Lucií Bílou budili na Primě dojem umělců, kteří přišli hodnotit vystupující, nikoliv na sebe přitáhnout veškerou pozornost a uzmout tak pořad pro sebe. Totéž se, bohužel, nedá říct o Novácky "provařeném" porotci Talentmánie Haberovi, v tomto případě ex-moderátorce Banášové, exhibující Šeredové a již zmíněném Troškovi.

Moderátoři jsou na Primě dva, pánové Prachař mladší a Pyco Rausch, kteří byli včera téměř neviditelní a neměli se tak zatím možnost výrazně zviditelnit, zatímco na Nově uvádí pořád náš, troufám si napsat, nejlepší moderátor Leoš Mareš, který ovšem, bohužel, ani po neúspěchu v pořadu Velký Bratr stále nepochopil, že tak rozsáhlý pořad neutáhne sám, neustálým opakováním slova Talentmánia a svými sice pohotovými, ale občas stupidními vtípky.

V obsahu premiérového dílu Prima vsadila spíše na skutečné "machry", doplněné několika "exoty" (třeba ten s žiletkama a noži, který se řezal po rukách stál opravdu "za to"), zatímco na Nově byl poměr přesně opačný. Občas se mi zdálo, že tolik exotů snad u nás ani nemůže žít, čímž se dostáváme k meritu věci.

Pokud by se z mého líčení zdálo, že Prima má zatím, v mých očích, lehce navrch, tak ano, mám ten pocit. Ale nejsou to její soutěžíci, ani ti nadanější na Nově, jejichž talent nakonec zvítězí a bohužel ani my diváci.

Že se několik desítek účinkujících totálně znemožní, devadesát procent jich zůstane bezejmenných, několik se dostane na výsluní a snad někdo zajímavý vyhraje, na to jsme si zvykli. Ne vždy se podaří najít skutečný talent. V čerstvé paměti máme Martina Chodůra a svou cestu si našla i historicky první česká "Superstar" Aneta Langerová, ale oba by se zřejmě prosadili i bez těchto "šaškáren". Kdo si ještě dnes vzpomene na jména jako Horváth, Bende, Ruml nebo Zonyga?

Největší talent, který se totiž objevil již v premiérových dílech a pokud se na pořady dívalo a nadále bude dívat dostatečný počet diváků, jednoznačně vyhraje, je talent komerčních subjektů, televizí, firem, které jim zadávají reklamu a mobilních operátorů, vymačkat z diváků co největší prachy. Z diváků, kteří možná budou "o talentech" nadšeně diskutovat, ale především budou ještě nadšenějí posílat hlasy a tím budou plynout nemalé zisky za reklamu, komunikaci i za produkty, které budou lidé na základě reklamy kupovat a divit se, proč je jejich "běžný prací prášek" "zase" dražší.

To je totiž to jediné, o co tu jde a již v upoutávkách, stejně jako včera to bylo tentokrát vidět víc, než chuť najít talentované jedince. Ti jsou jen potřebný a po odvysílání nepotřebný kanonenfutr.

Přestože jsem poměrně náruživý televizní divák a předchozí řady pěveckých talentových soutěží jsem sledoval, tentokrát tento "talent" ve zkomírající formě, jakou televize naservírovaly, nehodlám podporovat. Talentovaných soutěží mám "po krk" a za skutečné talenty si rád zaplatím, pokud dosáhnou profesionální úrovně nebo se stanou obecně známí, jako se to podařilo Justinu Bieberovi pomocí Internetu. Bez zbytečných porotcovských keců, moderátorských exhibicí a spousty času stráveného u televize.

Autor: Roman Potoczný | pondělí 30.8.2010 7:03 | karma článku: 42.09 | přečteno: 16197x

Další články blogera

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma článku: 16.97 | Přečteno: 471 | Diskuse

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma článku: 35.39 | Přečteno: 10637 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.59 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
VIP
Počet článků 299 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3499


Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...