Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VR

Mne osobně ten film zklamal. V první části velká nuda, poté vlastní atentát jako přestřelka z hollywoodského westernu a korunuje to kýčovité zjevení mrtvé Aničky v kryptě na závěr.

Český dabing by to rozhodně potřebovalo, filmu by to jen prospělo. Anglická výslovnost českých a německých jmen přímo rve za uši.

Atentát, přes jeho poplatnost komunistickému režimu, je kvalitnější film. Když jsem ho viděl v kině poprvé a na závěr zazněly tony Beethovenovy "Osudové", tak mi přeběhl mráz po zádech. To se mi při Anthropoidu nestalo, naopak jsem byl rád, že už ten film skončil.

0 0
možnosti
JS

Film je naprosto výborný:

postava Jozefa Gabčíka je zahraná tak mistrně, že vévodí celému filmu.A Kubiš vypadá tak dokonale, jakoby vstal z mrtvých.Úplně jsem zkoprněla.

Nicméně - je tam několik nepřesností:

Ladislav Vaněk se stal při výsleších spolupracovníkem gestapa a udal celou síť odboje.Mělo to být ve filmu nejenom naznačeno, ale i zmíněno.

Také je škoda, že pro neznalce historie to vypadá, že parašutistům pomáhala pouze rodina Moravcova. Těch rodin bylo mnoho (Fafkovi,Ogounovi, Khodlovi,Baumannovi, Královi atd) a všechny zahynuly včetně dětív Mauthausenu!

Také jména dívek parašutistů nesouhlasí.Gabčík měl přítelkyni Liběnu Fafkovou a Kubiš Annu Malinovou.( viz kniha spisovatela L.Bineta).ale je možné, že měli přítelkyň více.Škoda, že se tam nedozvíme nic o hlavních protagonistech - oba byli sirotci, svobodní, bez dětí.Rodina Gabčíkova po atnetátu unikla běsnění, protože sídlila na Slovensku ( Rájecké Tepoice ).

Je dobré si přečíst knihu Jiřího Padevěta"Anthropoid"- vydanou 2016.

Mapuje den pod dni - pokud to jde-pobyt parašutistů v republice.

Ale filmu to v ničem neubírá. Sotva jsem dýchala![>-]

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za vynikající doplnění ... [>-]

0 0
možnosti

Výborně napsáno, mám stejný pocit. Trochu jste mě předešel :-), v kině jsem byla až dnes.

0 0
možnosti
RJ

R37a41d92e55k 48J20a16r64o60š

2. 10. 2016 20:22

Film jsem zatím neviděl, určitě půjdu zhlédnout.

Nicméně, ve srovnání hereckého obsazení s původním Sequensovým filmem vidím už teď určité "slabiny".

Sequensův "Atentát" měl naprosto perfektní casting - většina herců byla vybrána pečlivě a co nejpřesněji vizualně k jejich skutečným postavám.

Zejména v případě následujících postav je podoba takřka dokonalá:

Teta Moravcová - Vlasta Matulová, Aťa Moravec - Petr Oliva, npor. Opálka - Radoslav Brzobohatý, rtm. Valčík - Luděk Munzar...

Obávám se, že Alena Mihulová je teťe Moravcové podobou nahony vzdálená, o ostatních hercích ani nemluvě...

Nicméně, původní Sequensův Atentát měl dost faktografické "díry" a nepřesnosti dané dobovými znalostmi o okolnostech atentátu. Pokud je nový film v tomto přesnější, mohlo by to tu castingovou "slabost" kompenzovat...

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za doplnění. Alena Mihulová každopádně roli skvěle odehrála ...

1 0
možnosti
JM

J39a61n 22M24y59d37l49á44ř

2. 10. 2016 13:45

Bla bla bla.

Proč v těhle filmech není nic o Přísahách věrnosti Říši? Třeba ta z 2.6. je skutečně výživná.

https://m.youtube.com/watch?v=JUSebPn5UZk

0 4
možnosti
Foto

A co mají tyto přísahy společného s atentátem na Heydricha?

4 0
možnosti
Foto

Jsi muj nejoblibenějši recenzent, tuž si mě přesvědčil, abych se na to šel podivat. Ale to "klišé" si oprav, to bys jako vlastenec měl znat: "Heinz Pannwitz, hlavní vyšetřovatel atentátu, přivádí zbitého kněze Petřka, muže, který se staral o parašutisty ukryté v kostele, ke vstupnímu otvoru do krypty. Na rozkaz gestapa Vladimír Petřek promluví:

„Chtějí, abych vám řekl, abyste se vzdali. Tak vám to říkám.“

Odpověď parašutistů na sebe nenechá dlouho čekat:

„Nikdy se nevzdáme. Slyšíte? My jsme Češi! Nikdy se nevzdáme! Nikdy!“

4 0
možnosti
Foto

Díky Ladík :-) Netušil jsem, že se to zakládá na skutečnosti, ačkoliv osobu Heinze Pannwitze znám. Byl proslulý psychologickým působením na předem brutálně zbité vězně. Přesto mi to přijde trošku "přitažené za vlasy", protože třeba Gabčík byl Slovák :-) ... Navíc, jako vlastenec ctím, že jsme se v roce 1938 měli bránit. Na to, že jsme složili zbraně není žádná výmluva. A v tomto kontextu ta věta zkrátka poněkud rve uši. Ovšem uznávám, že jsem možná tento příklad nezvolil správně, jsou tam i jiné perly :-)

1 0
možnosti
JB

J38a33n 76B62u56r55d30a

2. 10. 2016 11:37

Na klišé "Jsme Češi, nikdy se nevzdáme" si račte stěžovat u pánů parašutistů, kteří v tom kostele zřejmě trpěli přílišnou melodramatičtostí. Kdyby věděli, že tím někoho za sedmdesát let budou otravovat, třeba by zvolili něco jiného. Anebo by mlčeli.

5 0
možnosti
Foto

Vzhledem k tomu, že to vykřikl jeden z parašutistů při boji, po kterém všichni zemřeli, nemyslím si, že by to někdo mohl zaznamenat, takže parašutisté jsou v tom, dle mého názoru nevinně :-) ... V kontextu naší kapitulace v roce 1938 by myslím bohatě stačilo, kdyby parašutista vykřikl, nikdy se nevzdáme ... ;-)

0 0
možnosti
PV

P56e81t26r 32V36í45t

2. 10. 2016 11:15

Nejde o americko - českou koprodukci, ale o spolupráci Velká Británie / Česko / Francie. http://www.csfd.cz/film/405971-anthropoid/komentare/#

Rv

0 0
možnosti
Foto

Jj. omlouvám se. Chyba je na mé straně. ČSFD se tentokrát nemýlí. Navíc Sean Ellis je Angličan a oba hlavní protagonisté Irové. Díky za upozornění, zřejmě nějaký můj půlnoční zkrat ... ;-)

0 0
možnosti
JS

Vynikajici film. K dane tematice je jeste mozne pripomenout, krome Sequensova snimku jeste mene zdarily anglicky film rez. Lewise Gilberta z r.1975 Operation: "Daybreak", toceny rovnez v Praze s ceskymi herci.

2 0
možnosti
DV

D19a32v75i64d 81V51l60k

2. 10. 2016 8:18

Děkuji tedy půjdu do kina.

0 0
možnosti
  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!