Setkání se Zdeňkem Škromachem očima pravicového blogera

6. 07. 2009 23:55:00
Když mi Eva Pallotto minulý týden zavolala, zda-li bych se nezúčastnil, v té době plánované schůzky se Zdeňkem Škromachem, byl jsem rád a zvědavý, ale moc jsem v úspěch záměru nevěřil. Nepokládal jsem za možné, že by se taková schůzka mohla opravdu uskutečnit. Sice jí předcházela zajímavá diskuse na Facebooku a jakýsi předběžně daný příslib, ve kterém se Zdeněk Škromach v diskusi obecně schůzce s blogery nebránil, ale předpokládal jsem, že se na schůzce všichni pozvaní nakonec buď nedomluví nebo Zdeněk Škromach schůzku na poslední chvíli odvolá a zajímavý záměr půjde "do kytek".

Možná jsem posedlý nedůvěrou vůči všemu a všem, ale tak to často bývá, i když se domlouváme na schůzce s kamarády, natož pokud se chystá schůzka s politikem, navíc z tábora orientovaného levicově, zatímco Štěpán Binko, Ivo Vašíček i já, kteří jsme se měli schůzky, společně s Evou a Zdeňkem Škromachem, zúčastnit, jsme orientování spíše pravicově. A to nebyla jediná zajímavost plánovaného večera. Blogeři jsou v poslední době pranýřováni za vytěžování známých témat, za mnoho pohledů na obecně známou věc, jako byla např. smrt Michaela Jacksona nebo vajíčková smršť na předvolebních mítincích sociálních demokratů. Tohle byl čistě investigativní počin, na který si museli všichni zúčastnění najít čas a jít do toho "po hlavě" s potenciálním nebezpečím, že si trhnou ostudu. O to větší bylo mé přesvědčení, že se schůzka nakonec nebude konat.

Klobouk dolů před Evou, která to, co slíbila, bez problému zrealizovala. Nic katastrofického se nestalo, všichni jsme se sešli se Zdeňkem Škromachem v dohodnuté době na dohodnutém místě u Evy v kavárně Vertigo a po chvilce oťukávaní na téma nevlídného počasí a záplav to z nás všech nějak spadlo a postupně jsme se osmělovali ke stále zajímavějším a pro Zdeňka Škromacha jistě velmi citlivým tématům, na která odpovídal bez zaváhání a v maximální míře stejně tak upřímně, jak upřímně jsme se ptali. Rozhovor jsme prokládali jídlem, pitím kávy, minerálky a v mém případě i vína, neboť je mým zvykem víno nejen "kázat", ale i pít.

Asi by vás zajímalo o čem se vedla řeč a asi vás nepřekvapí, že převážně o politice, ačkoliv s postupem času se obecná témata posouvala víc Zdeňkovi Škromachovi na tělo. Měl jsem poprvé po dlouhé době pocit, že se vracím na prkna Semaforu, kde kdysi, poslední pro mě akceptovatelný, sociální demokrat Miloš Zeman, pečlivě vysvětloval vidění tehdejších problémů z pozice levicového politika. Stejný pocit jsem měl ze Zdeňka Škromacha. Žádná afektovaná gesta, žádná póza politika, který prošel mnoha funkcemi včetně ministerských a nemusel by se s námi vůbec bavit, případně učinit pár okázalých gest, pár obecných prohlášení, pak se podívat po třiceti minutách na hodinky a odejít.

Zcela naopak. Zdeněk Škromach se profiloval jako otevřený a upřímný člověk, který nic z toho, co uvedl, nezakrýval politickým newspeakem, který občas musí předvádět v televizi nebo před novináři, kteří jsou lační na jakoukoliv senzaci, za jakoukoliv cenu. Byl si zřejmě vědom faktu a za to mu patří můj upřímný dík, že přišel mezi lidi, kteří nemají žádný důvod mu škodit a otevřenost, s jakou k tématům přistoupil sám i oni sami často prezentují tím, že se dávají svými blogy veřejně všanc.

Uveřejnit cokoliv z našeho soukromého rozhovoru mezi deseti očima by bylo krátkozraké a hloupé, proto se možná budete cítit ochuzeni, ale z mého pohledu samotný obsah odpovědí Zdeňka Škromacha nebyl na schůzce nejdůležitější. Zajímavější bylo jak rychle a přirozeně odpovídal. Přirozeně jsme se ve věcech, ve kterých je odlišný pohled pravice a levice, neshodli. Takto vyhrocených témat ovšem na schůzce příliš nezaznělo, protože by bylo absurdní se ptát levicového politika na věci, pro levici typické. Naopak ve věcech obecně lidských, ve východiscích ze současné krize vnitropolitické i ekonomické, celosvětové i na našem malém českém dvorku, jsme našli překvapivou harmonii.

Rád bych, aby tato harmonie našla cestu i do oficiálních jednání mezi levicí a pravicí na naší polické scéně. Na jednu stranu chápu, že to není možné, protože politikům jde veřejně o blaho nás voličů pouze před volbami. Jinak hrají své hry, v televizních debatách se předhánějí v siláckých prohlášeních, hovoří jazykem, kterému málokdo rozumí a jde jim o získání moci víc, než o naplnění volebních slibů. Proklamovat svou "jedinou" pravdu je pro ně důležitější, než naslouchat argumentům druhé strany. Na druhou stranu nám umožňují současné technologie a komunitní sítě mnohem větší šanci poznat jednotlivé politiky, pokud se do nich zapojí a ti, kteří vsadí na otevřenost, budou mít mnohem větší šanci nás přesvědčit o tom, jací jsou, bez ohledu na to, jakou část politického spektra zastupují.

Pro mě byla schůzka velmi poučná v tom smyslu, že i lidé naprosto odlišných postojů, mohou o problémech věcně a přátelsky hovořit u jednoho stolu, protože, přiznám se, tomu jsem před touto schůzkou vůbec nevěřil. Stejně jako faktu, že přihlášení Zdeňka Škromacha na Facebook nebylo způsobeno pouze a jen politickou poptávkou, protože diskusní příspěvky pod jeho příspěvky připomínají víc dohodnuté odpovědi zarytých fanoušků, než věcnou diskusi. Myslím, že mohu bez uzardění napsat, že ať už to byl, či nebyl osobní počin Zdeňka Škromacha, z mého pohledu, díky jeho otevřenosti, vnesl do politiky nový rozměr a naději, že by se politici mohli stát dostupnější nám, kteří chceme nacházet východiska a nikoliv jen bezhlavě hanit.

Autor: Roman Potoczný | pondělí 6.7.2009 23:55 | karma článku: 6.75 | přečteno: 1178x

Další články blogera

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma článku: 16.97 | Přečteno: 471 | Diskuse

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma článku: 35.39 | Přečteno: 10637 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 60 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 25.51 | Přečteno: 520 | Diskuse

Vlastík Fürst

S Ním jsem silný

David pokračuje ve své písni. Už v ní stihl Stvořiteli říci vše, co ho trápí. Sdílí se s ním o své obavy z toho, že jeho vojsko bez pomoci shůry prohraje. Strach mu ale nahání i mlčení nebes.

8.3.2024 v 19:10 | Karma článku: 12.36 | Přečteno: 205 | Diskuse

Vít Olmer

Bitva o důchod (humoreska)

Nedávno jsem se dočetl, že nějaká paní měla z vyřizování svého důchodu hlavu jak pátrací balon. Chtěl bych ji utěšit...

8.3.2024 v 19:08 | Karma článku: 43.99 | Přečteno: 8016 | Diskuse

Tien Tran Tat

Koupil bych si průvodce po Vietnamu? Spíš nekoupil

Nedávno jsem v ruce držel průvodce po Vietnamu. Publikováno v roce 2018. Není to jediný průvodce, který jsem prolistoval. Vždycky mě zaujme filmové doporučení. Většinou nabídka amerických válečných filmů. Rozčiluje mě to.

6.3.2024 v 8:24 | Karma článku: 23.74 | Přečteno: 409 | Diskuse
VIP
Počet článků 299 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3499


Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...