Roman Potoczný

Sully: Zázrak na řece Hudson

11. 09. 2016 7:30:30
Někdo se narodí jako hrdina a někdo jako grázl. Jsou to extrémy. V drtivé většině lidských osudů činí rozdíl v tom, jestli budete považován za dobrého nebo špatného člověka, jedno špatné rozhodnutí.

Pilot Chesley „Sully“ Sullenberger se stal hrdinou po té, co 208 sekund po vzletu z letiště La Guardia přistál na řece Hudson a nikomu z posádky, ani z pasažérů se nic nestalo, což je při přistání na vodě naprosto výjimečné. Nicméně situace nebyla tak jasná, jak by se zdálo z novinových titulků a televizních zpráv. Před vystoupáním do letové hladiny mu do obou motorů vlétli ptáci, kteří motory vyřadili z provozu. Přesto dle Úřadu pro vyšetřování leteckých nehod existovala solidní šance doklouzat zpět na letiště La Guardia nebo bezpečně přistát na blízkém letišti Teterboro. Byl tedy Sully hrdina nebo pilot, jenž svou „lehkovážností“ zlikvidoval letadlo a ohrozil životy pasažérů?

Režisér Clint Eastwood rekonstruuje příběh z různých úhlů pohledu. Největší prostor dává obavám pilota Sullyho (Tom Hanks), jeho představám, co vše se mohlo stát i pochybám, zdali jednal správně. Surově zprostředkovává chladný a téměř strojový, přístup vyšetřovatelů celé katastrofy. Protikladem k němu jsou vřelé a téměř bezvýhradně kladné ohlasy pilotova počínání jak ze strany veřejnosti, tak zachráněných pasažérů. Divák díky tomuto přístupu dostává dosud v historii filmu největší povědomí o průběhu vyšetřování leteckých neštěstí, které mají vliv na všechny aktéry, ať již byli v době neštěstí na palubě nebo patří k blízkému okolí.

Představovat Eastwoodovu režisérskou tvorbu je téměř zbytečné. Úspěšný filmový herec si svými filmy „Madisonské mosty“ nebo „Nesmiřitelní“, v minulém miléniu nastavil nejvyšší laťku, kolem které od té doby mírně osciluje. Je nesmírně pracovitý a točí jeden film ročně.Občas si natočí film jen tak pro radost a pak se dočká lehce nadprůměrné reakce, ale kvalitou drtivé většiny svých děl výrazně promlouvá do oscarových klání. Stačí zmínit filmy „Million Dollar Baby“, „Tajemná řeka“, „Výměna“, „Gran Torino“ nebo „Americký sniper“. „Clint“ je velký patriot, což dokazuje podporou prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Jeho filmy zdobí značná dávka patriotismu, ale především jde o poctivě vyprávěné, hluboce lidské příběhy, které diváky zasahují v hloubi duše.

Je známý točením scén „na první dobrou“ a přesně na čas, stejně jako konzervatismem v přístupu ke svému tvůrčímu týmu, se kterým vždy spolupracuje dlouhá léta. Proto nepřekvapí, že kameramanem všech jeho filmů v novém miléniu, včetně filmu Sully, je Tom Stern, který vystřídal Jack N. Greena, se kterým Eastwood spolupracoval na „Nesmiřitelných“, „Madisonských mostech“ nebo „Dokonalém světě“.

Občas si ke svým filmům skládá i hudbu, ale ve filmu „Sully“ se omezil „pouze“ na ústřední melodii.Tu a tam ve svých filmech i hraje. Tentokrát se spolehl na vynikající profesionály. Tom Hanks v roli Sullyho bude za svůj výkon nepochybně aspirovat na Oscara. Ne proto, že by se nějak „převtělil“, za což se v posledních letech stalo zvykem dostávat zlatou sošku, ale naopak naprosto civilním projevem, který je strhující svou „obyčejností“ a dává příběhu primární dynamiku. Hanksovi skvěle sekunduje Aaron Eckhart v roli prvního pilota. Muže, jehož i přes závažnost vyšetřování, neopouští humor a vyvažuje situaci svým klidem.

Clint Eastwood natočil jeden z historicky nejlepších filmů kategorie „dle skutečné události“. Strhující, dramatický a napínavý, ačkoliv je výsledek předem znám. Předpokládám, že film „Sully“ bude patřit k jedněm z nejlépe hodnoceným filmům tohoto roku. Proto vřele doporučuji jeho zhlédnutí. Nejen proto, abyste zjistili, jestli je Sully opravdu hrdina, ale hlavně díky faktu, že letos se moc podobně dobrých filmů neurodilo. A nestyďte se, pokud na konci zůstanete nehnutě sedět a zírat na bílé titulky, běžící na černém pozadí. Myslím, že si to tento film zaslouží.

Moje hodnocení: 90%

Autor: Roman Potoczný | karma: 22.99 | přečteno: 844 ×
Poslední články autora