Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 19.9.2015

Jubilejní patnáctý ročník tradičních Dnů NATO na letišti Leoše Janáčka v Mošnově u Ostravy ozdobil hned první den návštěvnický rekord. Cestu si našlo na letiště v optimálním počasí 155 tisíc návštěvníků.

Potvrdili tak, že se z Dnů NATO stal v tom nejlepším slova smyslu pravidelný jarmark, na který si tři čtvrtiny návštěvníků najde cestu proto, že je zadarmo, vojenská technika přitahuje pozornost a organizační tým za roky pořádání vycizeloval vše potřebné tak, že jediné, co by mohlo diváky odradit od návštěvy, je počasí. Pro čtvrtinu návštěvníků, kteří by zřejmě přišli vždy, protože jsou fandové vojenské a především letecké techniky, ovšem letošní ročník nenabídl tolik zajímavých novinek, jako v minulosti.

Expozici otevíral C-27J lotyšského letectva, známý již z minulého ročníku.

První velkou novinku a to především svými rozměry, představoval tankovací letoun KDC-10 holandského letectva. Letoun reprezentuje vojenskou verzi civilního letounu DC-10, který umožňuje transport lidí, materiálu i doplňování paliva za letu.

Speciálním partnerským státem letošního programu se stalo Švédsko. Pro přepravu podpůrného týmu a prostředků využilo kapacity letounu C-17 Globemaster III z maďarské základny Papa.

Skutečnou lahůdkou byla přítomnost vrtulníku UH-60M Blackhawk švédského letectva. Známý "černý jestřáb" již byl na Dnech NATO několikrát, ale jeho přítomnost má vždy zvláštní kouzlo.

Švédsko podpořilo Dny NATO nejen dynamickými a statickými ukázkami letecké techniky, ale rovněž pozemní technikou, např. 155mm houfnicí FH77 BW L52 Archer.

Švédské bojové vozidlo pěchoty CV 90, s největší pravděpodobností typu CV 9040C, vyzbrojené 40mm kanónem, bylo v permanentním obležení návštěvníků, především dětí.

Dynamické ukázky ozdobil Saab Jas-39 Gripen českého letectva, ale také historický letoun J29F Tunnan ...

... SK-35C Draken ...

a později i typ Viggen. Všechny letouny se společně s cvičným letounem Saab 105 představily rovněž ve společném průletu nad letištěm. Tradičně bohatě zastoupené bylo německé letectvo, které nabídlo detalní pohled do vrtulníku Bo-105 ...

... a EC-135 ve statické expozici.

Bohatě byla zastoupená typy MI-171, MI-24/35 a MI-8 vrtulníková technika českého letectva. Polské letectvo představilo v dynamické letecké ukázce i ve statické ukázce typ SW-4.

Italské letectvo se prezentovalo v letové ukázce typem HH-139A.

Z "vrtulových" letounů vzbudil, stejně jako v minulém roce, největší pozornost CV-22B Osprey amerického letectva.

Zatímco loni byl Osprey vidět v úžasné letové ukázce, po které z letiště odletěl, letos byla novinkou možnost nahlédnout do jeho nákladového prostoru a kabiny se skleněným kokpitem, který pilotům značně usnadňuje práci při ovládání letounu.

Americké letectvo se prezentovalo ve statických ukázkách celou řadou dalších letounů, z nichž tradičně velký zájem poutal obří bombardovací letoun B-52H. Německý podpůrný tým přivezl dopravní letoun C-160 Transall.

Z moderních letounů čtyřiapůlté generace byl zastoupen stíhací letoun Eurofighter Typhoon německého letectva, který se ovšem objevil pouze ve statické ukázce na stojánce.

"Veterán" Tornado GR.4 zastupoval letectvo Velké Británie a kategorii moderních stíhacích - bombardovacích letounů.

Zřejmě nejhezčí letovou ukázku a maximální slétanost předvedla na konci dne polská akrobatická skupina Orlik na letounech PZL-130 a na úplném počátku dne trojice labutí.

K mimořádným zážitkům patřil i seskok parašutistů, kteří na obloze vypadali jako medúzy ve vodě, aby se na zemi posléze zapojili do simulovaného dobývání osady.

Česká pozemní technika byla tradičně zastoupena zoufale zastaralou nebo zastarávající technikou. Světlou výjimku tvořila moderní bojová vozidla pěchoty Pandur II 8x8, vyzbrojená dálkově ovládanou zbraňovou stanicí Rafael RCWS s 30mm kanónem, spřaženým kulometem a dvojící protitankových střel Spike LR.

Parádní pohled byl i na moderní vozidlo typu MRAP DINGO, vyzbrojené zbraňovou stanicí s "nesmrtelným" 12,7mm kulometem M2HB.

Protileteckou  obranu zastupovaly kromě celé řady radarů a raketových systémů bezprostřední ochrany vojsk, "tři prsty smrti" neboli systém KUB, podezřelý v nejnovější verzi BUKM1, kterou disponuje ruská armáda, ze sestřelení civilního letounu v Rusko-Ukrajinské válce.

Českou leteckou techniku zastupovaly v dynamických ukázkách typy L-159 Alca nebo na stojánce postávající starší L-39 ZA Albatros.

Albatros je celosvětově vůbec nejrozšířenějším cvičným proudovým letounem a tak bylo na čase, že se firma Aero "rozhoupala" k jeho výrazné modernizaci. Letoun s novou avionikou, motorem a celou řadou dalších vylepšení firma prezentovala způsobem, který připomínal spíš zbrojní veletrhy, než letecké dny.

Dny NATO na letišti Leoše Janáčka v Mošnově znovu potvrdily, že jsou právem považovány za největší přehlídku vojenské techniky minimálně ve střední Evropě a já jim přeji nejen, aby se i v neděli vydařilo dobré počasí, které přitáhne další návštěvníky, ale aby se jim v dalších letech i nadále dařilo udivovat návštěvníky vojenskou technikou a propracovanou organizací, jako doposud.

Autor: Roman Potoczný | neděle 20.9.2015 7:30 | karma článku: 33,01 | přečteno: 3596x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!