Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Avengers: Age of Ultron aneb hrdinové non plus ultra

Kinematografie je úžasná. Zatímco jen málokdo může pít pravidelně nejdražší vína, dovolit si luxusní ubytování nebo jezdit v nejdražších autech, v podstatě každý může vidět stále dražší a dražší filmy. A nejen, že je to možné, je to žádoucí, aby se zaplatily a aby po nich přicházely do kin další a další ještě dražší filmy, na které je pak možné se těšit. Oboustranně výhodný obchod tímto úspěšně vzkvétá.

Spektakulární, skvěle technicky zpracované a agresívní reklamou provázené blockbustery vždy diváky přitahovaly. Ať už to byl „Ben Hur“, „Hvězdné války“, „Titanic“ nebo „Gladiátor“. Ovšem teprve firma Marvel a její komiksy učinily z tohoto „filmového žánru“ průmysl, který chrlí filmy o superhrdinech s kadencí několika filmů ročně. V roce 2012, po několika příbězích Iron Mana, Hulka, „prvním dílu“ Thora a Kapitána Ameriky, spatřili světla ramp „Avengers“ napěchovaní superhrdiny a hvězdnými herci. Výsledkem byl jeden z nejdražších a třetí nejvýdělečnější film všech dob.

Kromě již zmíněného, stojí za úspěchem prvotiny i letošních „Avengers: Age of Ultron“ scénárista a režisér Joss Whedon. Již v roce 1995 dosáhl úctyhodného úspěchu, když byl nominován na Oscara za scénář k filmu „Toy Story: Příběh hraček“. K dalšímu výraznějšímu úspěchu se musel prokousat scénáři a režií ve veskrze seriálové produkci, jakou byla „Buffy přemožitelka upírů“, „Kancl“ nebo „Glee“. S návrhem na spolupráci na prvních „Avengers“ za ním údajně přišli sami zástupci společnosti Marvel a Joss Whedon ji dokonale zužitkoval.

Přiznám se, že jsem měl z letošního „pokračování“ dosti značné obavy. Celý projekt je v rozmáchlé produkci Marvelu rozplánován, jak se stalo v poslední době tradicí, do trilogie, jejíž třetí díl má být rozdělený do dvou dílů. Ovšem dvojka „Avengers“ se nemá, zač stydět. Chemie mezi sarkastickým Iron Manem (Robert Downey Jr.), spravedlivým Kapitánem Amerikou (Chris Evans), věčně rozzuřeným Hulkem (Mark Ruffalo) a božským Thorem (Chris Hemsworth) báječně funguje. Katalyzátorem jsou jim, stejně jako minule, Hawkeye (Jeremy Renner) a Černá vdova (Scarlett Johansson), doplnění o nové hrdiny, Scarlett Witch (Elizabeth Olsen), Quicksilvera (Aaron Taylor-Johnson, známý z parodie „Kick-Ass“) a superhrdinu se záhadným názvem Vision (Paul Bettany).

Bylo by lží tvrdit, že je i tentokrát vše postaveno především na superhrdinských a komediálních schopnostech Downeyho Iron Mana jako v prvotině. Ústřední čtyřka se mezi sebou velmi rovnocenně popichuje a nesmírně sympaticky působí lidskost Hawkeye i romantická zápletka Černé vdovy s Hulkem, který mě zaujal teprve v provedení Marka Ruffala. Superhrdinové dostali po Lokim dalšího, neméně charismatického soupeře, kterým je Ultron, umělá inteligence, toužící po vlastní tělesné schránce a jak jinak, vyhlazení celého lidstva.

To ovšem neznamená, že je ve dvojce méně humoru. Výborně jsem se bavil a zapamatovatelných „hlášek“ je více, než v jedničce. Technické zpracování dává na odiv každý vynaložený dolar a poměrně velmi zdařilé je i 3D provedení. Komu by chyběla postava Iron Manovy manželky Pepper, jistě rád vezme za vděk Marií Hill (Cobie Smulders známá jako Robin z povedeného sériálu „Jak jsem poznal vaši matku“), případně Dr. Cho (Claudia Kim) zastupující, stejně jako Černá vdova, ve filmu ženský element.

Myslím, že tak nějak by měl dokonalý blockbuster vypadat. „Avengers: Age of Ultron“ dělají čest kinematografii, která nemusí vždy namáhat mozek, ždímat city a šokovat, stačí, když překvapuje technickou dokonalostí a baví. Přeji příjemnou podívanou.

Moje hodnocení: 85%

Autor: Roman Potoczný | neděle 3.5.2015 7:30 | karma článku: 12,20 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!