O co jde v případu trenéra Růžičky?

21. 04. 2015 10:06:27
„Neber úplatky, neber úplatky nebo se z toho zblázníš!“ zní věta klasika v pověstném filmu „Jáchyme, hoď ho do stroje“, který ve své době vtipně pranýřoval braní úplatků nejrůznější formou. Myslím, že tehdy ovšem ani ve snu nikoho nenapadlo, že by se úplatky mohly dostat až do českého hokeje, výstavní skříně českého sportu a že by z nich mohl bláznit i reprezentační trenér.

Nyní nám jeden takový případ údajného úplatkářství v hokeji vyplaval na hladinu. Pan Miroslav Palaščák, zhrzený otec syna, který zřejmě není tak úspěšný, jak by si hrdý otec představoval, obvinil trenéra národního mužstva Vladimíra Růžičku z přijetí úplatku. Měl přijmout půl milionu, nechat syna hrát na úkor schopnějších borců ve Slávii, kde dříve trénoval a zřejmě by tak dle pana Palaščáka bylo vše v pořádku.

Přiznám se, že ač jako otec, do jisté míry počínání pana Palaščáka chápu, jako občan a fanda hokeje jsem se otřásl hnusem. Jednak při představě, že se mohlo mnoho našich hráčů dostat k nadějné kariéře podobným způsobem a jednak při představě, kam až může vést touha otců po úspěchu vlastních ratolestí. Tím myslím jak snahu, přinést úplatek, tak snahu jít po údajném nenaplnění „dohody“ s kauzou do médií ve snaze očernit ... koho vlastně? Sebe, Vladimíra Růžičku, český hokej?

Podle do dnešního dne známých skutečností Vladimír Růžička přijal 500 tisíc Kč a ty po jisté době vrátil. Tečka. Pouze s velmi špatným advokátem z celé kauzy nevybruslí jako naprosto čistý občan, který buď přijal půjčku, kterou vrátil (možná by zde bylo možné diskutovat o jistých procentech z přijaté částky, ale toť vše). Případně jako představitel klubu, dohodnutý s vedením, který přijal sponzorský dar a po jisté době jej, pro nedostatek účetních dokumentů, řádně vrátil.

V mých očích a věřím, že i v očích Smoljaka se Svěrákem ze známého filmu, je tak Vladimír Růžička příkladným občanem, který nejen vrátil úplatek, což je morálně zcela v pořádku, ale navíc se ani o úplatek nemohlo jednat, jelikož jeho podstata, tj. aby syn pana Palaščáka hrál ve Slavii, nebyla naplněna.

Zbývá pak pouze diskutovat, proč pan Palaščák hraje roli naivního trumbery, kterému jednak hrozí, že pokud by byl Vladimír Růžička obviněn z přijetí úplatku, pak bude pan Palaščák obviněn z podplácení? Případně, proč s uveřejněním kauzy čekal až na dobu před mistrovstvím světa? Nechce se mi totiž věřit, že by podnikatel jeho kalibru, který nehne brvou a dá úplatek půl milionu, tolik toužil po jakési pochybné spravedlnosti? Zřejmě za tím bude něco víc a to bude nakonec na celé záležitosti mnohem zajímavější, než případ nenaplněného úplatku.

Autor: Roman Potoczný | úterý 21.4.2015 10:06 | karma článku: 25.67 | přečteno: 1808x

Další články blogera

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma článku: 16.97 | Přečteno: 471 | Diskuse

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma článku: 35.39 | Přečteno: 10637 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 287 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 227 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 638 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
VIP
Počet článků 299 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3499


Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...