Český lev potřebuje patologa

22. 02. 2015 8:30:00
Byla to paráda, skončila estráda, cárárá ratata, jede se dál ... Ano dámy a pánové, skončil další naprosto zbytečný ročník naprosto zbytečného vyhlašování cen České filmové akademie. Sláva vítězům, čest poraženým ...

Několik faktů předem. Do finálového klání na filmového Oscara nebyl již déle, než deset let nominován žádný český film! Naposledy se to podařilo v roce 2003 filmu „Želary“. Dovedete si představit, kolik diváků by sledovalo českou hokejovou ligu, kdyby se déle než deset neprobojoval žádný český tým do A skupiny mistrovství světa? Nebo jaká kritika by se snesla na fotbalovou asociaci, trenéry a hráče, kdyby se déle než deset let nedostal žádný fotbalový tým do pohárů?

Českému filmu ovšem neúspěch nevadí! Česká filmová akademie dál pořádá opulentní estrády na počest českých filmařů a filmaři se tetelí blahem, jsou-li odměnění Českým lvem, géniem průměrnosti, který pomalu ztrácí jakýkoliv smysl. Jak by taky ne. Ocenění neurazí a blahem se tetelí i desetiletý kluk na základní škole, byvše oceněný diplomem za nejrychlejší sprint, ačkoliv z něj nikdy žádný sprinter nebude.

Samotné estrády celkem umíme. Scénář se tentokrát obešel bez jakýchkoliv extravagancí. V monotónním rytmu následoval vždy seznam nominovaných, předání ceny, děkovačka, občas píseň. Rudolfinum je důstojným prostorem, do kterého si filmaři nedovolí vejít v mikině a na dobře oblečené celebrity se dobře dívá, takže televizní přenos včera „na pohled“ obstál. Moderátorka Lucie sice nebyla Výborná, ale se ctí provedla sterilním pořadem, ačkoliv se několikrát přeřekla. Poněkud prkenně stála na vysokých podpatcích a jediný pohyb, do kterého se pustila, bylo divadelně nasupené pochodování směrem k oceněným, kteří tradičně přesahovali čas, vyměřený na děkovačku. Marně. Přenos se protáhl oproti plánu o celých 35 minut!

Ceny předávali významní lékaři ve smyslu „já na bráchu, brácha na mě“, tj. i lékař zřejmě potřebuje být vidět, aby byla jeho práce oceněna. Nic proti pánům Pomahačovi, Pirkovi, Pafkovi a dalším, jsou to nezpochybnitelné kapacity ve svých oborech, ale netuším, co jiného by je mohlo pudit zúčastnit se této neblahé taškařice? Příště to možná budou výjimeční hasiči, kriminalisté nebo politici, ačkoliv osobně bych dal přednost například modelu z Oscarů, kde ceny předávají ocenění filmaři z minulosti. Je tak prostor na připomenutí jejich tvorby a hlavně se neodbíhá od filmu. Výběr předávajících tak včera ukázal, že ani nedávné minulosti v českém filmu příliš nevěříme a lepší je poukázat na to, že u nás skutečně v některých oborech máme profesionály, kteří se, na rozdíl od filmařů, za svou práci nemusí stydět.

Kdo že nám to tedy včera vlastně vyhrál? Na Oscary vyslaný, ovšem nenominovaný, snímek „Fair Play“ obdržel pouze Cenu filmových diváků. Akademie po neúspěchu filmu v zámoří rychle změnila názor a filmu neudělila jedinou žánrovou cenu. Jednu cenu si odnesl film „Krásno“ ve formě ocenění nejlepší filmové hudby J.P.Muchowa. Tři ceny veskrze v technických kategoriích obdržela zpívaná, dle mého názoru spíše televizní, filmová pohádka „Tři bratři“ Jana Svěráka a stejně tak režijní filmový debut Miroslava Krobota „Díra u Hanušovic“, který vysbíral ceny za nejlepší herce a herečku ve vedlejší roli. Zbytek cen dostal politicky korektní film Petra Václava „Cesta ven“, který v kinech sice skoro nikdo neviděl, jelikož na něj přišlo pouze 4.000 diváků, ale líbil se filmovým kritikům a tak se k němu přiklonila i filmová akademie.

22. ročník Českého lva skončil a zbyl jen podivný pocit jakési pachuti. Současný český film má nicotnou kvalitu a ani nejlepší díla nepřesáhnou svým významem hranice naší země. Víc, než spolek profesionálů, připomínají čeští filmaři spolek ochotníků, kteří se rozhodli „dělat film“. Francouzská, německá, ruská, polská a především „severská“ filmová škola nám utekly o několik sáhů a srovnávat s americkou kinematografií a třeba skvosty, navrženými letos na Oscara, by bylo víc, než troufalé.

Mezi předávajícími mi tak přeci jen jeden lékař chyběl. Patolog. Člověk, který by po zaslouženém konci Českého lva na přinejmenším několik let, pojmenoval příčiny současného filmového marasmu a odhalil důvody průměrnosti. Byla by to sice bolestivá operace, ale předpokládám, že by mohla český film vrátit tam, kam patřil v šedesátých nebo devadesátých letech. Protože jak ukazuje posledních deset let, vzájemné plácání se filmařů po zádech k úspěchu nevede.

Autor: Roman Potoczný | neděle 22.2.2015 8:30 | karma článku: 46.89 | přečteno: 18855x

Další články blogera

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma článku: 16.97 | Přečteno: 471 | Diskuse

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma článku: 35.39 | Přečteno: 10637 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.42 | Přečteno: 259 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 369 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
VIP
Počet článků 299 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3499


Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...