Deset nejlepších filmů roku 2014

31. 12. 2014 7:00:00
V roce 2014 bylo v českých kinech uvedeno 264 premiér filmů. Z toho 53 českých filmů, včetně koprodukcí (nejčastěji se Slovenskem), dokumentárních a animovaných filmů. Konec roku miluje statistiky, proto nabízím sestupně setříděný žebříček deseti nejlepších filmů. Kritériem pro umístění bylo uvedení premiéry filmu v české distribuci v roce 2014 a můj osobní vkus.

10. Úsvit planety opic (Dawn of the Planet of the Apes)

Úsvit planety opic, úsvit filmu bez herců

Nesmírně věrohodně vyobrazená postapokalyptická vize světa po úniku viru, vůči kterému jsou odolné opice a několik málo lidí, kteří vzájemně bojují o přežití. Nevídané digitální efekty v příběhu, kde v každém člověku je kousek opice a v každé opici kousek člověka.

Usvit.jpg

9. Pojedeme k moři

Pojedeme k moři a Jiří Mádl možná pro Oscara

Jeden z nejlepších českých filmů za posledních 25 let. Kéž by tento film ocenila i naše filmařská obec a vyslala jej do boje o Oscara. Bohužel, nestalo se. Světu tak zatím zůstane skryt nadějný režišér Jiří Mádl a jeho překvapivý příběh směřující od dětské hry ke smutnému vyvrcholení.

Pojedeme.jpg

8. Na hraně zítřka (Edge of Tomorrow)

Letošní rok byl bohatý na filmy z oblasti vědecké fantastiky, což se mi, jako fanouškovi žánru, samozřejmě líbilo. Tom Cruise vsadil po úspěchu předchozí sci-fi "Nevědomí" opět na stejný žánr a kalkul se dokonale vyplatil. Přítomnost Emily Blunt a nápaditý scénář, díky kterému Cruise neustále prožívá stejný den, byly pověstnou třešničkou na dortu.

Edge.jpg

7. Co jsme komu udělali (Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?)

Co jsme komu udělali? Komedie roku?

Francouzi jsou nekorunovanými králi humoru. Režisér Philippe de Chauveron vytěžil z klasického tématu maximum. Poněkud "politicky nekorektní" komedie, dovedně balancující mezi póly multikultularismu a rasismu, mi každopádně smíchem prodloužila život o několik let.

Cojsme.jpg

6. Strážci Galaxie (Guardians of the Galaxy)

Po několika recyklacích "Iron Manů", "Thorů", "Kapitánů America" a dalších Avengerů došlo společnosti Marvel, že by bylo dobré vynést do hry novou kartu. Partička "pitomců", které vévodí charismatický Chris Pratt a jež se stane posléze "Strážci Galaxie", má všechny atributy neumětelů, které nelze, než si zamilovat. Co dodat? ... "I am Groot!"

Strazci.jpg

5. Železná srdce (Fury)

Nejsyrovější válečný film všech dob z dílny nejsyrovějšího režiséra současnosti. David Ayer představil válku jako neodkladnou práci a její účastníky jako dělníky s vysokou úmrtností. Otřesné scény válečných hrůz a ponorková nemoc posádky tanku vedou k závěrečné, westernově stylizované bitvě, které vévodí hvězdný Brad Pitt i novic Logan Lerman.

Fury.jpg

4. Divoké historky (Relatos salvajes)

Dle mého názoru nejlepší, nehollywoodský film. Šest příběhů spojuje motiv hněvu a odplaty od úvodní titulkové sekvence až po divokou a přesto nesmírně romantickou svatbu. Po všech stránkách dokonalý autorský počin Damiána Szifróna dokázal soustředit do jediného filmu množství nápadů, které by vydalo minimálně na čtyři celovečerní filmy.

Divoke.jpg

3. Zmizelá (Gone Girl)

Zmizelá - válka Roseových po italsku

Král thrilleru David Fincher opět dokázal zaujmout pečlivě propracovaným příběhem plným zvratů, dramatických scén, citových výlevů a dobře vybraných hlavních protagonistů. Rosamund Pike v roli nevyzpytatelné, křehké femme fatale byla vynikající a Oscar by ji neměl minout.

Zmizela.jpg

2. Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street)

Vlk z Wall Street, fascinující mše za kapitalismus

Jordan Belfort byl bezpochyby křivák. Finanční poradce, jakých jsou tisíce a kterým jde většinou výhradně o vlastní zisk. Ale Leonardo Di Caprio jej zahrál s takovou bravurou, že nezbývalo, než mu fandit. Martin Scorsese natočil strhující jízdu, která nadchla diváky a motivovala finanční poradce.

Vlk.jpg

1. Interstellar

Interstellar - Nolanova devátá symfonie

Christopher Nolan opět zamotal hlavy divákům. Matthew McConaghey i Anne Hathaway potvrdili, že nejsou náhodnými držiteli Oscara. Ryzí sci-fi o výletu za hranice sluneční soustavy, časoprostoru i představ byla fantastickou žánrovou podívanou. Myslím, že tak nějak by mělo vypadat "číslo 1".

Interstellar.jpg

Samozřejmě nemusíte s uvedeným žebříčkem souhlasit. Nicméně, pokud se vám stane vodítkem ve světě filmu, do kterého přispějete třeba návštěvou kina nebo koupí DVD, či BD s filmem, budu rád. Myslím, že si to filmoví tvůrci zaslouží víc, než "rádoby legálně" stahovat výsledky jejich práce zadarmo z internetu.

Přeji všem mým přátelům, známým, čtenářům, přívětivým i zavilým diskutérům hodně zdraví, štěstí, radosti a krásných filmových zážitků v roce 2015.

Autor: Roman Potoczný | středa 31.12.2014 7:00 | karma článku: 18.93 | přečteno: 1945x

Další články blogera

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma článku: 16.97 | Přečteno: 471 | Diskuse

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma článku: 35.39 | Přečteno: 10637 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.57 | Přečteno: 293 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
VIP
Počet článků 299 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3499


Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...