Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na prahu války na Ukrajině naši ministři pouze řeční

Lubomír Zaorálek se rozvykládal v parlamentu o situaci na Ukrajině. Jako by mu nestačily nešťastné výroky v Číně, rozhodl se komentovat naše možnosti pomoci Ukrajině a opět "zabodoval". Komentáře se nezdržel ani Martin Stropnický.

Ministra obrany Martina Stropnického považuji za ostudu české politiky. Člověka, který neví, že by neměl dělat ministra obrany poté, co trdloval ve stupidních taškařicích typu „Babovřesky 2“, pokládám za přehnaně mocichtivého, nesoudného, ale každopádně nedůstojného této role.

Jeho výroky v parlamentu byly mlácením prázdné slámy o "dezinformacích" a "vysloužilcích s kalašnikovy". Ani náznak řešení nebo postupu k urovnání krize. Přitom bych očekával jasnou reakci na situaci, kdy se ukazuje, že válka ještě ze slovníku některých zemí nevymizela a brzy může zaklepat i na naše dveře, jelikož krize eskaluje.

Lubomír Zaorálek zašel ještě dál a v podstatě konstatoval, že jsme Evropské unii totálně k ničemu. Jeho výrok "Situace je skutečně mimořádně vážná. Nicméně si nemyslím, že bychom jako členové Evropské unie byli schopni přijít s nějakými návrhy, kterými bychom ji v krátké době byli schopni nějak pomoci řešit", považuji za zbabělost, kombinovanou s naprostou neschopností cokoliv konstruktivního vymyslet. Přitom si "nemyslím", že by bylo moudré přešlapovat na místě a nedělat nic, jelikož se to mnohokrát v minulosti vymstilo.

Především bychom měli v rámci Evropské unie prosazovat, aby se nedopouštěla akcí, které není schopná dotáhnout do konce. Nepřímé vyvolání převratu na demokratické Ukrajině a pochlebování novopečeným, nelegitimním, ukrajinským vůdcům by naštvalo každého, nejen probouzejícího se dosud spícího, ruského medvěda. Nechápu tendence neustále unii rozšiřovat, za cenu obrovských prostředků na sanaci v tomto případě ukrajinských dluhů, když není schopná rentabilně fungovat ani v současné konstelaci.

Taky by bylo záhodno začít plnit své sliby a vyčlenit letos a v dalších letech na armádu 2% z hrubého národního produktu, jak jsme se zavázali, abychom byli ostatním zemím v unii rovnocenným partnerem. Možná bychom pak mohli mít akceschopnou armádu a ne zdecimované vojsko, které čítá desetinu polistopadových počtů a některé jeho zbraně, jako třeba raketomety byly vyřazeny bez náhrady z výzbroje a  protivzdušné prostředky nebo bitevní vrtulníky přestanou existovat v několika následujících letech.

V neposlední řadě by měl zaznít hlas vystoupit vůči ruskému agresorovi na Krymu a na Ukrajině stejně důrazně, jako bylo zakročeno proti Saddámovi Husajnovi, když obsadil Kuvajt. Z mého pohledu se jedná o totožný akt anexe cizího území.

Jediný rozdíl je v tom, že v době "kuvajtské" krize v zálivu byli ve vedení států Evropské unie a USA státníci, kovaní soupeřením s Ruskem v dobách studené války, nikoliv ustrašení úředníčci, kteří si zvykli žít v teple svých příbytků. Předpokládám, že tehdejší politici by nehořekovali nad faktem, že má Rusko jaderné zbraně a vojska poblíž ukrajinské hranice, ale soustředili by v dohledné době dostatečně početnou armádu, aby Putina jeho hrátky rychle přešly, protože protiváha, politika zadržování a ukázka připravenosti na potenciální konflikt se ukázala v minulosti vždy účinnější, než prázdné řeči.

Autor: Roman Potoczný | čtvrtek 8.5.2014 1:05 | karma článku: 15,92 | přečteno: 918x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:27

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!