Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ME2008: Přijel jsem, viděl jsem ... zvítězil fotbal

Když mi před několika týdny kamarád nabídl, abych s ním jel na ME ve fotbale do Ženevy, ani na chvíli jsem nezaváhal. Fotbal je nejpopulárnějším sportem na světě a mistrovství Evropy, stejně jako každý jiný šampionát, jeho oslavou. Dnes můj pobyt v Ženevě končí, jsem, stejně asi jako ostatní fanoušci, smutný z včerejší prohry našich fotbalistů s Portugalci, ale šťastný, že jsem mohl při tom ...

Ženeva je nádherné město, ležící na břehu jezera. Kolem dokola je lemováno horami a místní klima v těchto dnech je velmi nevyzpytatelné. Zatímco v poledne je teplota na opalování, rána a večery jsou chladnější. Blízké pohoří způsobuje, že počasí se klidně během pěti minut změní z nádherného, slunečného dne, v monzunový déšť. Dominantou města je promenáda kolem jezera a malebná zátoka, ve které stříká nepřetržitě do výše několika desítek metrů nevídaný vodotrysk. Vzhledem k průběhu šampionátu byl ozdoben kopacím míčem, který byl viditelný z širokého okolí a stal se tak vítaným orientačním bodem. Na každém kroku můžete narazit na krámky s nejrůznějším "turisticky vděčným" zbožím, kterým vévodí švýcarské hodinky a nože. Ženevané jsou právem hrdí na muzeum hodinek Patek Philippe, kde můžete najít hodinové strojky od patnáctého století až do dnešních dnů a nutno přiznat, že nad umem dávných i současných hodinářů, stejně jako nad vkusem, s jakým je muzeum pojato, nelze, než obdivně vydechnout.

Přijeli jsme již v pondělí, abychom si prohlédli památky, nasáli podhorský vzduch a aklimatizovali se v prostředí, které, jak jsme doufali, bude zasvěceno fotbalu. Nutno napsat, že v běžných dnech, s výjimkou večerních časů a tzv. Fan zóny, kterou zde Ženevané postavili pro fanoušky, jsme ve městě příliš mnoho fanoušků nepotkávali. Krajany bychom v průběhu pondělí a úterý zpočítali na prstech ruky, ale všichni jsme se nadšeně zdravili a informovali se o možnostech vidět fotbal ve Fan zóně na obřích obrazovkách. S orientací pomáhala i tzv. Fan Embassy, kde byli zástupci z různých zemí a nebyl problém získat v češtině informace o dění ve městě, přístupech ke stadionu apod.

Ženeva je silně frankofonní, takže Ženavané mluví povětšině francouzsky, ovšem na rozdíl od svých francouzských sousedů mají mnohem větší tendence, hovořit anglicky, takže jak na hotelu, v restauracích, ale v podstatě ani s kýmkoliv ve městě nebyl problém se anglicky domluvit. Muži jsou zde menší, ženy nic moc, snědé, s obřími klofáky (promiňte, ale jinak se to nedá napsat), často tělnatější. Obyvatelstvo je všech barev pleti a tak přítomnost fanoušků z Portugalska i Česka, stejně jako mnoha dalších, sice poněkud oživila barvy města všudypřítomnou zelenou a bílo-červenou, ale nikdo se na nás nedíval jako na exoty, všichni jsou zde na davy turistů zvyklí. Zajímavé bylo, že k zápasům ve Fan zóně, ať již to bylo např. Francie v. Rumunsko nebo Holandskou v. Itálie se sešlo mnoho fanoušků, takže atmosféra nebyla příliš odlišná od atmosféry na stadionech, tak trošku fotbalové kino.

V úterý večer a v průběhu středy se začali do Ženevy sjíždět krajané, kteří vyrazili povětšině auty s jediným cílem, vidět zápas s Portugalci. Město se brzy zaplnilo fanoušky obou táborů, kteří se uctivě míjeli, občas si vyměnili navzájem pár fotbalových chorálů a to bylo vše. V ovzduší byl respekt, radost, fotbal jako gladiátorské klání, které má za účel bavit, nikoliv lidi nabádat k tomu, aby si rozbíjeli hlavy. Přiznám se, že jsem začal chápat význam slova fotbalový svátek a to nikoliv proto, že když jsme seděli na zahrádce mexické restaurace, prošla kolem skupinka komentátorů Primy, vedená Láďou Šmicerem. Před stadionem Stade de Genéve, na kterém večerní zápas proběhl, byl údajně problém s parkováním, ale jinak měli Švýcaři organizaci zvládnutou na jedničku. Řada pořadatelů i ve městě hovořila česky nebo to přímo byli najatí Češi, všudypřítomný policie dbala na pořádek, vlaky z Ženevského hlavního nádraží do předměstí Lancy, byli pro fanoušky zdarma, ale popravdě, nikdo se kontrolou jízdného nezabýval. Komentář na stadionu byl, mimo jiné, česky.

Jak dopadl zápas asi všichni víte. Atmosféra byla nádherná, prostředí na stadionu víc, než důstojné a přiznám se, že 29.000 lidí, mezi nimiž byli zástupci obou táborů půl napůl, vytvořilo kulisu s jakou jsem se zatím v životě nesetkal. Fotbalisti makali, snažili se a vyhrálo Portugalsko, možná drobátko šťastnější, možná ve druhé půli fotbalovější. Jistě se najde řada báječných zvěrozvěstů, kteří přesně pojmenují důvody prohry, ze které budou, vzhledem k naší mentalitě, obviňovat trenéra, útočníky, možná i Petra Čecha za druhý gól. Pro mě a myslím, že i pro většinu fanoušků, kteří byli přímo na utkání v Ženevě je prohra smutným, ale nikoliv tím nejpodstatnějším faktem. Pobavili jsme se, radovali ze hry, zafandili jsme si a to je, o co by ve fotbale měli jít, protože je to hra a nikdy nikdo nebude jen vyhrávat.

Večer v Ženevě kupodivu nepatřil fanouškům Portugalska, kteří většinou hned po zápase, stejně jako většina našich, odjeli domů nebo do hotelů a Fan kempu za městem. Všude troubili Turci, kteří svedli vítěznou bitvu se Švýcary a tak rovněž domácí působili posmutněle. Nicméně všichni a všude slavili, rozebírali utkání a bavili se. Až na bitku mezi pár mládežníky v jednom baru, která ovšem asi s mistrovstvím neměla žádnou souvislost, nebyly nikde známky agrese, dobírání si jeden druhého, škádlení. Pohoda, radost a fotbal zvítězily a já si myslím, že tak by to mělo být. Je to jen fotbal, jen hra, ... oslava dovednosti fotbalistů a našeho nadšení s jakým fotbal sledujeme, jezdíme na zápasy, s jakým fandíme.

Autor: Roman Potoczný | čtvrtek 12.6.2008 11:20 | karma článku: 17,35 | přečteno: 1739x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!