Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítězem Slavíka je Čtvrtníčkova holá zadnice

Po několika letech ignorování „estrád“ jsem učinil výjimku a podíval jsem se na vyhlašování ankety Český slavík 2013. Nebudu lhát, byla to destilovaná nuda a pořad nezachránil ani Jan Kraus, který se zhostil role moderátora „slavnostního“ večera a díky kterému jsem se na pořad díval a chvíli doufal, že by večer mohl pozvednout z tradičního marasmu.

To nejlepší, co se anketě „Zlatý slavík“ z dob totality, mohlo stát, bylo, že by zanikla zároveň s totalitou. Bohužel nezanikla. Pouze se transformovala do podoby Českého slavíka a rok za rokem ztrácí na vypovídací schopnosti, jelikož se hlasování účastní zjevně méně a méně posluchačů.

V tomto kontextu se snad již ani nejedná o anketu popularity, ale anketu těch několika málo posluchačů, kteří, bohužel, z naší „populární“ hudby, neznají nikoho jiného, než koho jim servírují celoplošná rádia a šarády v televizi.

Televize NOVA prezentuje přes okrajovost ankety celou show, jako nejdůležitější hudební událost roku. Letos udělala pro slavnostní atmostéru maximum, když pořad umístila do Státní opery a moderování svěřila jednomu z našich nejlepších a nejvýmluvnějších moderátorů současnosti.

Jenže fakt, že někdo dělá špičkovou talk show ještě kvalitní výsledek nezaručuje a nezaručil. Jan Kraus se rozjel v podstatě až na konci pořadu a to již bylo pozdě cokoliv zachraňovat.

Začátek byl rozpačitý a naznačil, že schéma bude k uzoufání nudné. Aby nebylo dost televizních reklam, pořad provázely „reklamy“ na „Objev roku“ a na „co ještě uvidíme“, to zřejmě z toho důvodu aby diváci, které show nudila, zůstali u televize v naději, že později uvidí svého oblíbeného interpreta.

Do toho upozorňoval na blížící se živá vystoupení hlas jako na nádraží, jako by nestačilo, kdyby účinkující zkrátka vystoupili a předvedli svá, až na výjimky, sterilní vystoupení, ze kterých vyčnívala pouze Marta Jandová s Kolářem, kteří vzdali hold mrtvým kumštýřům a kapela Noname, vítěz ankety „Slavík bez hranic“, která nacvičila celkem vtipnou děkovačku.

Reklamy a vystoupení oddělovaly předávání cen v několika kategoriích. Vždy přišla nějaká osobnost a předala cenu, samozřejmě v „humorně“ laděném výstupu. Tu a tam přišel Jan Kraus v trapném převleku, aby nemohoucnosti dramaturgie pořadu nasadil trnovou korunu.

Protože se vtípky příliš nedařily, začínalo být postupem času jasné, že ani stěny Státní opery, ani slavnostní róby nezabrání tomu, aby se z předávání Českého slavíka stal paskvil. Jak si představuje slavnostní večer, ukázal svou obnaženou zadnicí provokatér Petr Čtvrtníček. Pobavil a stal se tím jediným, co si z celého večera diváci do budoucna zapamatují. Zřejmě nechtěně tak zároveň naznačil, kam celá anketa směřuje.

Pokračovala estrádní bída a zmar, doprovázená občasnými výpadky zvuku. Abych dlouze nenapínal, ženskou kategorii vyhrála Lucie Bílá, za kterou zůstala na „pomyslných“ stupních vítězů Lucie Vondráčková a Aneta Langerová. Žádné překvapení se zde nekonalo a nikdo snad ani žádné překvapení nečekal.

Ve skupinách zazářil Kryštof, pravděpodobně z toho důvodu, že si lidé (stejně jako v loňském roce v případě Tomáše Kluse a jeho písně „Za co panebože, za co“) oblíbili v rádiu píseň „Cesta“ a tak trošku zapomněli na „Pohodu“ v podání Kabátů, kteří skončili druzí. Chinaski pak „do počtu“ třetí. Aby alespoň nějak zužitkovali svou účast v televizním přenosu, upozornili na konci děkovačky na své koncerty, což pak opakovali téměř všichni další interpreti a vytvořili tak další reklamní blok.

Tradiční „nervák“ se odehrál v mužské pěvecké kategorii, kde se čekalo, zda se Karel Gott vrátí na piedestal. Vrátil se. Sice o pouhých 47 hlasů, následován loňským vítězem Tomášem Klusem a Kryštofem Krajčem, ale vrátil se. Sláva, třikrát sláva.

V těch chvílích dostal pořad po více než dvou hodinách nudy alespoň částečný komický náboj a jak děkovná řeč Ivany Gottové, která přišla převzít ceny za svého chotě, který vyhrál ještě kategorii absolutního Slavíka s největším počtem hlasů, považte, celých třicet tisíc, tak eskapády Jana Krause v zákulisí s Ivanou Chýlkovou, či jeho „nepodařený“ pokus o vystoupení, patřily na závěr k tomu nejlepšímu a nejúsměvnějšímu a nastavily tak celému předávání „Slavíků“ nekompromisní zrcadlo.

Kdysi jsem si myslel, že kdyby Karel Gott nějak manifestačně ze soutěže odstoupil a dal šanci ostatním a totéž by po čase učinila i Lucie Bílá, že by se snad mohl Slavík nadechnout k dalšímu letu. Nyní jsem přesvědčen, že v momentě, kdy se Karel Gott přestane soutěže účastnit, anketa do několika let skončí, protože už pak vůbec nikoho nebude zajímat. A nezachrání ji ani to, kdyby s holou zadnicí vystoupil sám Jan Kraus.

Autor: Roman Potoczný | sobota 23.11.2013 23:55 | karma článku: 42,31 | přečteno: 13787x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!