Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demokracie umřela. Ať žije demokracie!

Politická scéna, jak jsme jí znali posledních dvacet let, vzala za své. Za své vzalo rozdělení na pravicové a levicové strany, jelikož všechny dělaly více méně stejnou středovou politiku. Za své vzalo rozdělení na liberální a konzervativní strany, jelikož téměř všechny dosud parlamentní strany bylo jednoduché nacpat do kategorie zlodějů a korupčníků a postavit na tom líbivou kampaň.

Máme tedy zcela nové rozdělení a zbrusu novou sněmovnu, ve které se v menšině sešli ODS, TOP09 a KDU-ČSL, říkejme jim třeba korupčníci, a ČSSD, ANO, KSČM a HNÚS (Hnutí úsvit), které nelze nazvat jinak, než slibotechny.

Zatímco v předchozích letech bylo při levo-pravém uspořádání již tak dost obtížné sestavit vládu, jelikož se do ní vždy muselo přimíchat nějaké prapodivné politické seskupení, které chtělo hrát v podstatě pouze samo na sebe (v minulosti KDU-ČSL, pak Zelení a posledně VV), letos se to zdá být téměř nemožné, jelikož sestavu stran, které spolu zasednou v parlamentu nelze označit jinak, než jako politickou bramboračku, kdy v případě některých ingrediencí se jedná o zatím nejasnou a nedefinovatelnou chuť.

Smutným vítězem voleb je sociální demokracie, která si už tak nějak zvykla na prapodivná vítězství s příchutí prohry. Posledně po podobné „nevýhře“ odstoupil Jiří Paroubek a vůbec netuším, proč se ke stejnému kroku ještě neodhodlal Bohuslav Sobotka, když získat přes dvacet procent, ačkoliv se původně očekával zisk hodně přes třicet, je víc, než tristní. Pokud se odhodlá naopak k sestavení vlády s některým z prapodivných nových hnutí nebo k podpoře od komunistů navzdory Bohumínskému usnesení, vůbec mu nezávidím.

Opravdovým vítězem voleb je Hnutí ANO 2011. Je důkazem faktu, že pokud se podaří sehnat důvěryhodné tváře lídrů a zaplatí úderná kampaň, dá se téměř „ze dne na den“ vyhrát ve volbách, k čemuž lze jednoznačně gratulovat. Bohužel je ovšem i důkazem, že voliče víc zajímají populistické sliby, než minulost politiků a něco, co by alespoň vzdáleně připomínalo program. Fakt, že už není důležité, zda byl někdo zjevně komunista, či je podezřelý ze spolupráce s STB, je nesmírně smutný a leccos o naší zemi vypovídá.

Ostatně, co napsat o zemi, kde nereformovaní komunisté získají 15% hlasů? KSČM od minulých parlamentních voleb posílila o 4 procenta a to evidentně nesvědčí o postupném „vymírání“ jejich voličů a budoucím zániku této strany. Naopak to naznačuje, že komunisti přežili svou klinickou smrt a nyní se vznášení na vlně popularity stran, které po revoluci neměly nic společného s vládou. Spousta lidí rovněž evidentně teskní po časech totality.

Bývalé vládní strany ztratily. TOP09 méně, jelikož má to štěstí, že kromě kontaminace účastí v minulé vládě, má ještě několik schopných lídrů a jejich šéf byl úspěšným kandidátem na prezidenta, který se ctí prohrál až finálový souboj. Zjednodušeně pouze Karlu Schwarzenbergovi, postavě kultovního „charismatického padoucha“ Miroslava Kalouska a přízni "Starostů" vděčí za volební zisk, který nelze nazvat prohrou, ale pouhým poklesem preferencí.

To ODS prohrála na plné čáře. Strana získala nejméně hlasů v historii, zvenku ji rozkládá její bývalý čestný i faktický předseda a zakladatel Václav Klaus a zevnitř ji rozežírají kmotři, kteří se zjevně perou o mršinu této kdysi nejsilnější, pravicové strany. Těžko říct, zdali tato porážka straně pomůže odrazit se k návratu na politické výsluní nebo bude spíš krokem do propadliště dějin.

Tomio Okamura se zasloužil o zápis do Guinessovy knihy rekordů. Nepamatuji se, že by se nějaký jiný politik dostal v témže volebním období do Senátu i do Parlamentu. Bude zajímavé sledovat, jak tuto rozpolcenost zvládne, ovšem při jeho rozpolcené osobnosti asi úspěšně. Opět nelze, než gratulovat, ačkoliv je zjevným důkazem faktu, že voliči projevili v případě volby jeho hnutí zvláštní smysl pro humor. Zvolit takovou snůšku nesmyslů, politických slibů a fantazmagorií, to chce řádnou ztrátu soudnosti.

Křesťanští demokraté se po nucené přestávce vrátili do parlamentu. Fanfáry asi nezazní, ale sportovně je to nutné prohlásit za úspěch.

Parlamentní panoptikum je po volbách pestré a cítím, že jak nadcházející pokusy o sestavení vlády, tak parlamentní debaty, budou mnohem nepřehlednější, než v minulosti. Je to daň za názorovou roztříštěnost, na kterou si zřejmě budeme muset na půdě parlamentu v budoucnu zvykat.

Autor: Roman Potoczný | sobota 26.10.2013 21:40 | karma článku: 17,98 | přečteno: 1406x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!