Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O neopatrnosti, ohleduplnosti a trojím poučení

Zadrnčel telefon. "Romane, mám pro Tebe špatnou zprávu. Máš nabourané auto. Není to moc, ale předek je zničený. Za stěračem máš lístek. Přijď se podívat." Vstal jsem od rozdělané práce a zamířil na parkoviště. Měl bych nadávat jak "ostravský" špaček, ale už jsem si, tak nějak, zvykl. V hlavě se rozběhl kolotoč myšlenek vyčíslující, kolik to zase bude stát zbytečného vyřizovaní a pravděpodobně i peněz ...

Za posledních několik let jsem měl auto vykradené nebo mechanicky poškozené při pokusech o krádež asi desetkrát. Pár šrámů jsem utržil na silnicích, zavinil pár drobnějších nehod, kdy jsem poškodil pouze vlastní vůz, takže asi proto se hladina mého adrenalinu vzedmula, ale na přijatelnou míru. Zvykl jsem si, že přinejmenším drobné nehody patří k vlastnictví automobilu a nemá cenu kvůli tomu proklínat celý svět a nadávat na celé kolo.

Kolega na mě čekal. Společně jsme posbírali poškozené části čelní masky, urvanou značku a začalo vyřizování. Zavolal jsem na kontakt, zanechaný na lístku za stěračem. Profesionální řidič, který poškození způsobil byl opravdu korektní, měl chuť se domluvit a za to mu právem patří můj dík, protože takové jednání není běžné. I má vlastní zkušenost je 50 na 50, protože je to asi dva roky, kdy jsem ráno přišel k zaparkovanému automobilu a to mělo totálně "sramovanou" levou stranu. Někdo se asi vracel z noční zábavy a "úplně neodhadl šířku silnice". Lístek za stěračem tenkrát nenechal.

Přestože jsme se domluvili na nahlášení škody na pojišťovnu z řidičovy strany a škoda na první pohled nevypadala větší, než 50.000,-, nedalo mi to, obvolal jsem pár známých, policii a zjistil, že ačkoliv je dohoda možná, policii musím zavolat, jelikož auto není mé, ale firemní a v konečném důsledku patří autosalonu, od kterého je pronajato na leasing, což znamená, že škoda nevznikla mi, ale tzv. třetí osobě. To dělá celý případ mnohem složitějším, jelikož dohoda dvou účastníků automaticky neznamená, že bude tuto dohodu akceptovat majitel automobilu, tedy autosalon, případně likvidátor pojistné události. A tak, ačkoliv jsem dotyčnému nechtěl dělat problémy, policii jsem byl nucen zavolat.

Zde přísluší podotknout, že ani novela, která má upravit hladinu výše škody při autonehodě, ke které by bylo nutné volat policii, na 150.000 nebo snad dokonce 250.000,- Kč v podstatě vůbec nic neřeší. Připadů, kdy se oba účastníci dohodnou nebo budou moci dohodnout, bude jako šafránu, většina lidí dnes jezdí ve firemních autech nebo autech na leasing a tak policii stejně bude nutné volat. Zvyšuje se tak samozřejmě možnost autoservisů, provádět na základě poškození vozu při nehodě výraznější opravy, jelikož s poškozením se na bázi pojistky, nějaká ta opravička navíc sveze, ale to je tak vše.

Přivolaní dopravní policisté byli příjemní, profesionální, přijeli za deset minut, celou situaci zakreslili a ještě jednou mi vysvětlili všechny aspekty tohoto, na počátku, z mého pohledu, tak banálního případu. S řidičem se kontaktovali, přivolali jej zpět z dalekého Příboru na dopravní inspektorát do Ostravy, dali mu fouknout a já jsem tamtéž celý případ, po asi třech hodinách od objevení poškození svého automobilu, završil. Výsledkem byl protokol, obsahující číslo pojistky viníka, který jsem mohl den poté předložit v servisu jako důkaz o vlastním nezavinění a tudíž přesvědčující o platbě z jeho pojistky. Viník dostal 500,- Kč pokuty a vzhledem k jeho aktivní spolupráci je případ veden jako drobný, zanedbatelný přestupek, vznikly z neopatrnosti.

Přestože to asi bude znít poněkud mravokárně, nabízejí se tři poučení.

Poučení první:
Pokud způsobíte podobnout škodu z neopatrnosti, až již špatným parkováním nebo neopatrným řízením, neváhejte a vždy volejte neprodleně z místa nehody policii. Nikdy totiž nemůžete vyloučit, že jste velikost škody neodhadli přesně nebo způsobili škodu třetí osobě, což má zcela jiné dopady na řešení případu. Absence majitele nevadí, policie zakreslí situaci, zaeviduje případ a především číslo vaší pojistky, což usnadní další jednání, jakmile se majitel objeví. Ponechat lístek za stěračem je šlechetné, ale příliš to neřeší.

Poučení druhé:
Nikdy z místa neujíždějte. Ačkoliv by se mohlo zdát, že viník si svým šlechetným činem a zanecháním kontaktu způsobil řadu problémů, opak je pravdou. Velikost pokuty je nicotná ve srovnání s výší spoluúčasti vaší pojistky a nikde není psáno, že se zitra nestane něco podobného vám samotným a na neohleduplné chování, pro změnu někoho jiného, doplatíte sami. Nehledě na to, že Vás na místě někdo mohl vidět, identifikovat a pokud budete usvědčeni, pak kromě stínu neohleduplného jednání dostanete pokutu za ujetí z místa nehody a budete podezřelí z řízení pod vlivem alkoholu.

Poučení třetí:
Denně sedáme za volant svého miláčka, který se stal naším každodenním pomocníkem, pracovním nástrojem, ale je rovněž nejnebezpečnější zbraní současnosti. Auta zabijou denně, přinejmenším v "civilizovaném" světě, mnohem více lidí, než obávané vojenské zbraňové systémy nebo ruční, střelné zbraně. Jen v dubnu umřelo na našich silnicích údajně 72 lidí, což je obrovské číslo. Množství lidí, kteří podcenili technickou údržbu vozidla, přecenili schopnosti, ignorovali pravidla silničního provozu nebo byli jen neopatrní a zemřeli úplně zbytečně.

Přeji hodně zdaru na silnicích, ať se Vám nepříjemnosti vyhýbají a provází Vás síla ve formě vlastní opatrnosti a ohleduplnosti k ostatním.

Autor: Roman Potoczný | neděle 4.5.2008 17:14 | karma článku: 17,82 | přečteno: 1812x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!