Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 22.9.2012

23. 09. 2012 7:00:00
Ty tam jsou doby, kdy se Dny NATO, dříve nazývané Den NATO, "krčily" na výstavní ploše Černé louky v Ostravě, kde bylo možné v průběhu několika odpoledních hodin vidět výzbroj České armády a ukázky boje muže proti muži. Dny NATO "nabobtnaly" do délky čtyř dní, rozměru největší věřejně přístupné přehlídky vojenské techniky a největšího leteckého dne na území naší republiky.

Dny NATO jsou zajímavým spojením výstavy vojenské pozemní, letecké, ale rovněž civilní letecké, celní, policejní, záchranné techniky ve statických a dynamických ukázkách a lidového jarmarku, představujícího zábavu pro celou rodinu na celý den. Vzhledem k tomu, že letošní, již dvanáctý ročník, opět, co do vystavovaných kusů techniky a letových ukázek, překonal všechny předchozí ročníky a obsah předchozích dvou jsem dříve publikoval (viz. níže), zaměřím se spíše na letošní novinky, či unikátní letové ukázky.

03_Stat_Hercules.JPG

Vstupu tentokrát, již potřetí, dominovala statická ukázka bombardéru B52H Stratofortress, doplněná o dopravní letouny C-27J Spartan a již mnohokrát viděný C-130H Hercules.

05_Stat_E3D.JPG

Místa hned poblíž vstupu do statických expozic byla tradičně vyhrazena letounům včasné výstrahy a to zástupci "klasické" školy s otáčivým radomem radaru E-3D Sentry

06_Stat_Saab340.JPG

a zástupci "nové školy" s radarem s fázovanou anténou Argus na platformě letounu Saab 340.

07_Stat_Grippen_HU_pod_plachtou.JPG

Vzhledem k tomu, že se dopolední sobotní počasí příliš nevydařilo, byla celá řada letounů na "statických ukázkách" zohyzděna nejrůznějšími kryty, podobně jako Jas 39 Gripen ve službách maďarského letectva.

08_Stat_Houdornik.JPG

Slovinské letectvo představilo, jak na statické, tak v letové ukázce, vrtulový letoun PC-9M Hudournik z dílen firmy Pilatus.

09_Stat_F15.JPG

Vzhledem k mnoha, v poslední době probíhajícím, konfliktům, není nouze o vidění letounu, který se skutečně zúčastnil vojenských akcí, jako v případě tohoto F-15 amerického letectva.

10_Stat_F15_dva_MIGy.JPG

"Top Gun" instruktor, kapitán Matthew Woodfield se na svém F-15E pyšní dvěma sestřely, pravděpodobně iráckých, Migů 29.

11_Stat_F16.JPG

Zřejmě nejpočetněji zastoupeným letounem na statických i v dynamických ukázkách, byl tradičně F-16.

12_Stat_F16_Mica.JPG

Zde detail podvěšené rakety vzduch-vzduch dlouhého dosahu (pravděpodobně typu Mica) na letounu F-16.

13_Stat_F16_Sniper.JPG

Zde detail podvěšeného vyhledávacího a zaměřovacího zařízení ("targeting pod") Sniper na letounu F-16.

14_Stat_Grippen_tygr.JPG

Tradičně bylo hojně zastoupeno i naše "nepočetné" letectvo a to v prvé řadě letouny Jas 39 Gripen, v tomto případě patřícím do tzv. "Tygří letky", tedy elitní letecké jednotky NATO, která si toto označení vydobyla v klání s ostatními jednotkami států NATO.

15_Stat_Grippen_HUD.JPG

Zajímavý je pohled do kabiny jednomístné verze, které vévodí velký průhledový displej HUD ("head up displey"), což je průhledné zařízení, umožňující pilotovi sledovat nejrůznější parametry stavu letounu a zbraňového systému, aniž by musel odtrhnout zrak od okolní situace.

16_Stat_Alca_AIM9.JPG

Zadarmo drahá L-159 Alca, tedy náš cvičný a bitevní letoun, jehož vývoj a výroba stál nemalé peníze, jeho údržba ročně stojí nemalé peníze, ale letoun, jako takový, nemá uplatnění ani v zahraničních misích, ani v obraně našeho vzdušného prostoru, ani jako prodejní artikl, se prezentovala s podvěšeným kanónem "Plamen" a střelou krátkého dosahu AIM-9 Sidewinder.

18_Stat_CASA.JPG

Nemohla chybět ani skandálem opředená dopravní CASA C-295.

19_Stat_CASA_kola_motor.JPG

Velmi "cool" vypadá její obnažený podvozek a detail nitra motoru

20_Stat_CASA_kokpit.JPG

zatímco o poznání lépe vypadá skleněný kokpit (vybavený místo tradičních "budíků" celou řadou LCD panelů, které usnadňují přehled a ovládání letounu

21_Stat_CASA_prostor.JPG

stejně jako nákladový prostor, který byl prezentován částečně v úpravě pro transport cestujících (vojáků) a částečně pro přepravu nákladu (např. nějakého lehkého bojového vozidla).

22_Stat_MI24.JPG

Je třeba si vážit každého roku, kdy jsou na ploše vystaveny vrtulníky Mi-24/35, jelikož ty "Bílá kniha" ministra Vondry zřejmě definitivně "vygumuje" z našeho leteckého inventáře.

23_Stat_MI24_ctyrkanon.JPG

Přikládám detail čtyřhlavňového rotačního kanónu, který by měl sloužit k ničení živé síly nebo lehčeji pancéřovaných vozidel.

24_Pozem_akce.JPG

Tradiční součástí Dnů NATO jsou dynamické a statické ukázky pozemní techniky z nichž k nejzajímavějším a nejhlučnějším patří ukázka pozemních schopností české armády za účasti houfnic DANA, protiletadlových systému přímé podpory pozemních vojsk OSA, modernizovaných tanků T-72M4 a podobně.

25_Pozem_BVP_2.JPG

Pozemní armádu má v úmyslu ministr Vondra důsledně zeštíhlit, takže s bojovými vozidly BVP-2 se budeme setkávat méně a méně.

26_Pozem_KUB.JPG

Jelikož, jak na zemi, tak ani ve vzduchu, nepočítá ministerstvo obrany s větším nebezpečím, svou labutí píseň pějí i systémy protiletecké ochrany středního doletu KUB, jejichž náhrada je v nedohlednu.

28_Pozem_Iveco.JPG

Jistou nadějí, že naše armáda nezůstane vězet úrovní výzbroje někde na konci minulého století a bude připravena na moderní, asymetrické konflikty, je lehký obrněný automobil IVECO, osazený zbraňovou stanící Protektor.

29_Pozem_Artur.JPG

Ani v oblasti dělostřeleckého průzkumu a zaměřování nikterak nezaostáváme, jelikož v posledních letech naše armáda obdržela moderní dělostřelecký systém Arthur (ARTillery HUnting Radar). Radiolokátor ARTHUR je schopen určit postavení zbraní, jež byly nepřítelem vypáleny, a účinně na ně navést vlastní palebné prostředky.

30_Pozem_Tatra.JPG

V souladu s posledními trendy nabízí automobilka TATRA své lehké nákladní automobily v úpravě s pancéřovanou kabinou a zodolněným podvozkem.

31_Let_Spartan.JPG

V posledních letech se staly hlavním lákadlem Dnů NATO dynamické, tedy letové ukázky. V sobotu se na obloze představil po delší době C-27J Spartan, který neuspěl v tendru na dopravní letoun české armády. Ve vzduchu udivoval obratností a tichostí svých motorů.

32_Let_UH70.JPG

UH-70, vývozní verze Blackhawku firmy Sikorski, známého z filmu Ridley Scotta "Černý jestřáb sestřelen", ukázala ve vzduchu schopnosti tohoto, jednoho z na světě nejpočetněji vyrobených vrtulníků.

33_Let_Typhon.JPG

Eurofighter Typhoon není na Dnech NATO žádným nováčkem, ale, vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z nemodernějších evropských letounů čtyřiapůlté generace, svým výkonem na obloze vždy příjemně potěší. Tentokrát se prezentoval hned dvakrát a to jako zástupce rakouského a italského letectva.

34_Let_tankovani.JPG

Největším zklamáním sobotního dne a pro mě v dlouhodobé historii v podstatě jediným zklamáním v rámci Dnů NATO, bylo předem zmiňované a propagované doplňování paliva za letu, které ve skutečnosti dopadlo jako průlet letounu ve funkci cisterny, doprovázeného Gripenem české armády. "Blamáž" jako hrom, která však byla dalšími letovými ukázkami dokonale vynahrazena. Snad nedělní diváci budou mít větší štěstí a uvidí, když už ne tankování, tak alespoň spojení obou letounů.

35_Let_souboj.JPG

"Stínový" souboj dvou Migů 29 slovenského letectva rozpočal letové orgie. Dokonalá obratnost letounů, jistě vedených slovenskými piloty, dávala tušit, jak by takový manévrový boj mohl ve skutečnosti vypadat.

36_Let_Su22_1.jpg

Ačkoliv zaostaly obratností, úrovní "slétanosti" vyrazily divákům dech obstarožní Su-22M4 polského letectva. Obzvláště příznivci Vina Diesela zaplesali, když si vzpomněli na účast těchto letounů, tehdy ještě pod českou vlajkou, ve filmu "XXX".

37_Let_Su22_2.JPG

Jednalo se na obloze o úspěšnou premiéru, která ukázala, že tyto stíhací-bombardovací letouny, jakkoliv dávno nepatří tvarově, ani co se schopností týče, k letecké špičce, stále mají, co nabídnout.

38_Let_B52_1.JPG

Po francouzském intermezzu v podobě dvou letounů Mirage-2000N francouzského letectva, nazývajících se Ramex X, začalo odpoledne kulminovat. Obloha se pozvolna zcela vyjasnila a obří bombardér B-52 Stratofortress ji dokonale ovládl.

39_Let_B52_2.JPG

Letoun předvedl vzlet, několik okruhů a několik letmých přistání. Pilot se snažil s letounem nalétnout tak, aby ukázal divákům co nejvíce a dokonale se mu to podařilo.

40_Let_B52_3.JPG

Nakonec dosedl na dráhu mošnovského letiště u Ostravy s brzdícím padákem, jak bylo dříve ohlášeno.

41_Stat_B52_Litening.JPG

Pro možnost srovnání s výše uvedeným zaměřovacím systémem Sniper, uvádím na B-52H umístěný, podobný zaměřovací systém Litening.

42_Let_Arrows_1.JPG

Vyvrcholením letecké části ukázek na Dnech NATO bylo vystoupení akrobatické skupiny britského letectva Red Arrows.

43_Let_Arrows_2.JPG

Po tragické nehodě svého kolegy v loňském roce museli svou účast na Dnech NATO zrušit.

44_Let_Arrows_3.JPG

Ovšem letos se vrátili a divákům bohatě odvděčili. Na obloze vykreslili obrovské srdce.

45_Let_Arrows_4.JPG

Předvedli individuální letecké mistrovství.

46_Let_Arrows_5.JPG

Nechyběly ani dechberoucí průlety, ve kterých se letadla míjela tak těsně, až se divákům tajil dech.

47_Let_Arrows_6.JPG

Red Arrows předvedli zajímavé manévry,

48_Let_Arrows_7.JPG

doplněné o úžasnou slétanost, která udivovala u dvojice Mirage-2000N nebo SU-22, ale zde byla několikrát znásobena.

49_Let_Arrows_8.JPG

Piloti Red Arrows předvedli fantastický výkon, který předznamenal konec zajímavého dne.

50_Stat_Hawk_kabina.JPG

Tak to vypadá v kabině letounu Hawk, na kterém piloti Red Arrows vystupují.

51_B25.JPG

Organizátoři si přesto na odpoledne ponechali ještě jedno milé překvapení. Byl jím legendární letoun B-25, kterým Jimmy Doolittle se svými kolegy poprvé bombardoval za druhé světové války Japonská města a připomněl tak Japoncům, že válka není tak daleko za jejich humny, jak si mysleli.

52_B25_mavani.JPG

Pilot letounu, patřícího společnosti Red Bull, se s odcházejícími diváky loučil máváním a předznamenal tak konec báječného sobotního dne.

53_Raptor.JPG

Věřím, že návštěvníci nedělní části Dnů NATO budou mít z programu stejně dobrý dojem, jaký jsem měl já v sobotu. Dny NATO jsou rok od roku lepší, jak po organizační stránce, tak po obsahové stránce. Snad se příští rok lépe vydaří počasí a třeba se na obloze představí i nějaký "neviditelný" letoun páté generace, jehož obrázkem se s letošním, dvanáctým ročníkem Dnů NATO loučím.

Autor: Roman Potoczný | neděle 23.9.2012 7:00 | karma článku: 35.46 | přečteno: 6642x

Další články blogera

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma článku: 16.97 | Přečteno: 471 | Diskuse

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma článku: 35.39 | Přečteno: 10637 | Diskuse

Další články z rubriky Ostrava

Jan Tichý(Bnj)

Derniéra

Česko je opravdu výjimečná země. Máme v čele místo premiéra derniéra. Jen nevíme, o jakou derniéru jde.

27.8.2022 v 15:19 | Karma článku: 27.63 | Přečteno: 584 | Diskuse

Adam Filák

Příběh mé slezské rodiny, aneb ve škole jsem se o tom neučil a neměl být učen

Hodiny dějepisu vypadaly zhruba takto. Do 19. století u nás nebylo nic. Všichni přišli odjinud. A vytvořili novou společnost. Byli to Češi. Přišli z Čech či Moravy. A proto jsme se učili dějiny Čech. U nás: bezčasí a bezhistoří.

23.12.2021 v 7:00 | Karma článku: 27.94 | Přečteno: 4361 | Diskuse

Mirka Pantlíková

O koťátku s bílými ponožkami

Nestává se často, že když po ránu vyjdete před dům narazíte na něco milého, co vás zaujme na první pohled. A to se mi se mi stalo nedávno.

27.10.2021 v 16:33 | Karma článku: 22.79 | Přečteno: 380 | Diskuse
VIP
Počet článků 299 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3499


Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...