Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spravedlnost je slepá, ale lidé vidí dobře dr. Rathe

Spravedlnost je slepá. Vidí jen důkazy, fakta a argumenty, předložené v trestních případech lidmi, činnými v trestním řízení, policisty, soudci, advokáty. Tyto důkazy a argumenty mohou být pádné, stejně jako podvržené, nedůvěryhodné, či neprůkazné a tak sama spravedlnost nic nezmůže a případy mohou končit spravedlivým rozsudkem, stejně jako blamáží a osvobozením darebáka.

Případ doktora Ratha je ovšem jiný. On, na rozdíl od mnoha a mnoha ostatních, dostal možnost se veřejně před celým národem hájit ve sněmovně. Předložit své argumenty, dokázat svou nevinu. A právě způsob, jakým tak již podruhé v pátek učinil, mě přesvědčuje víc, než jakékoliv pádné důkazy, že je vinen.

Očekával bych proslov zlomeného člověka. Člověka zlomeného nespravedlivým obviněním, zlomeného křivdou, která byla učiněna a snažícím se přesvědčit všechny o své nevině. Nic takového ovšem David Rath neudělal. Kromě toho, že uvedl, že je nevinný, což jako mantru opakuje každý delikvent, předvedl svůj standardní projev, zbavený jakékoliv pokory a sršící zášť na všechny okolo.

A nejen to. Je vidět, že pobyt ve vězení jej částečně nalomil. Slabost, s jakou žadonil ještě před několika dny o své propuštění z vazby je nedůstojná chlapa. Nazývat pobyt v současných věznicích, což jsou proti žalářům století minulých, či komunistických, skvěle vybavená „sanatoria pro delikventy“, torturou, může skutečně jen člověk, který si nevidí na špičku nosu.

Místo toho, aby zatím pobytem ve vězení nabyl rozumu, ztratil poslední zbytky soudnosti. Na jedné straně hovořil o svém stálém levicovém přesvědčení a na druhé straně nazval několik domů, které mu policie zabavila, lehce nadstandardním bydlením. To si opravdu myslí, že každý ze sociálně slabších, na které by se převážně měla levicová politika orientovat, vlastní „několik lehce nadstandardních domů“?

Do uší bijící je pak jeho srovnávání vlastní "rozkrádačky" s případy politických vězňů například Horákové a Havla. Nevím, jak by mluvili ve své veřejné obhajobě oba uvedení, protože k žádné takové nikdy nedostali příležitost, ale předpokládám, že by se v prvé řadě hájili a nedštili síru na orgány činné v trestním řízení a paní Bradáčovou a ministra Kubiceho. Ve své době by si to nemohli ani dovolit. 

Projev Davida Ratha ve sněmovně nebyl obhajobou. Jednalo se o standardní vystoupení  poslance, který místo obhajoby předvedl levicový, agresívní předvolební projev. On i další řečníci, například Jiří Paroubek nebo Jiří Šlégr se více soustředili na očerňování jiných, na medializaci jiných případů „rozkrádaček“, jako jsou případy CASA, PROMOPRO a další, než na skutečné argumenty proti Rathově obvinění a důkazy zdůvodňující jeho nevinu.

Proč? Pravděpodobně proto, že žádné argumenty a důkazy nemají. A mě, upřímně, přestože jsem si vědom, že podezřelých případů je celá řada a celá statní správa, nikoliv jen vrcholoví politici, je prohnilá korupcí, v případě obviněného Davida Ratha nezajímá, kolik dalších případů ještě, doufám, bude odhaleno.

Mě zajímá, aby David Rath, pokud se provinil, dostal spravedlivý trest. Dle mého vlastního úsudku zatím nic nenasvědčuje tomu, že se neprovinil a ani jeho vlastní vystoupení ve sněmovně mě o tom nepřesvědčilo. Doufám tak, že si "posedí co nejdéle v chládku", protože s největší pravděpodobností zneužil své funkce veřejného činitele, funkce, do které jej zvolili lidé v dobré víře, že bude hájit jejich zájmy, k vlastnímu prospěchu. K vlastnímu obohacení, na úkor jiných. A to by mělo být potrestáno důsledně a v jeho případě, jelikož se jedná o předního českého politika i exemplárně a co nejblíže nejvyšší hranici možné trestní sazby.  

Autor: Roman Potoczný | sobota 8.9.2012 9:05 | karma článku: 35,45 | přečteno: 2153x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!