Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Václav Havel i po smrti ukazuje, jací jsme pokrytci

"Vážení cestující, za chvíli přistáváme na letišti Václava Havla. Vypněte, prosím, všechna elektronická zařízení a připoutejte se." ...

Při návratu ze služební cesty jsem přistál na našem největším, mezinárodním letišti, načež jsem byl taxíkem odvezen na Nádraží Václava Havla, nasedl do připravené vlakové soupravy, nazvané "Václav Havel" a odjel do své rodné Ostravy. Mohl jsem sice vystoupit na Hlavním nádraží, ale projel jsem se až na Železniční stanici Václava Havla, která vznikla v sousedství rušné ulice Václava Havla, bývalé Stodolní ...

Že to je fikce? Ano, zatím naštěstí ano. Ale není příliš daleko od reality, která by mohla v budoucnu nastat. Od smrti našeho velkého dramatika a bývalého prezidenta se totiž mnozí předbíhají v nápadech, co všechno po Václavu Havlovi pojmenovat: letiště, divadla, knihovny a nyní přišla s "geniálním nápadem" i politická reprezentace v Ostravě. Po Václavu Havlovi má být pojmenovaná jedna z ulic v nově budovaném areálu "Nová Karolina".

Přiznám se, že se mi většina těchto nápadů příčí. Ne proto, že by se po panu prezidentovi nemohlo něco jmenovat. Sám by sice asi byl proti tomu, ale byl to světový dramatik, který se zapsal do dějin divadelní tvorby a tak by například nějaké nové divadlo mohlo jeho jméno v budoucnu nést. Stejně tak letiště, jelikož to byl od doby prezidenta Masaryka dosud jediný prezident, který kdy něco kloudného udělal pro tuto zemi.

Ovšem "soutěž" v pojmenovávání "čehokoliv", kterou odstartoval jeho smutný předvánoční skon, nastavuje pouze a jen zrcadlo našemu tradičnímu pokrytectví. Proč to asi ti "pojmenovávací aktivisté" dělají? Kvůli panu prezidentovi? To těžko, protože při vší úctě k němu, on si to už neužije.

A přitom mohl, jelikož například zmíněné obchodní centrum "Nová Karolina" a přilehlé ulice s obytnými budovami a kancelářskými prostory, se v Ostravě staví už několik let a je ostuda, že někdo nepřišel s pojmenováním ulice po Václavu Havlovi mnohem dřív. Obzvláště, když zde sice máme Gymnázium Olgy Havlové, ale po samotném panu prezidentovi se zatím v Ostravě ještě nic nejmenuje.

Ani argument, že byl v Ostravě Václav Havel vězněn nebo "že se v listopadu 1989 Ostrava jen velmi pomalu přidávala ke zbytku republiky v boji za svobodu, jehož byl pan Havel hlavním protagonistou" a nyní by tedy měla po panu prezidentovi ulici pojmenovat, neobstojí.

Spíš naopak. Opět se ukazuje, že přicházíme doslova "s křížkem po funuse" a chceme se vézt na celorepublikovém amoku v "pojmenovávání". Je to smutné. Možná smutnější, než skon velikána. Protože přes to všechno, co pan prezident po nás udělal, jsme my pro něj za jeho života neuměli udělat ani to, aby se po něm něco zásadního jmenovalo. A tím, že se o to snažíme nyní, chceme opět jen prezentovat sebe sama. Pýřit se, že jsme to zrovna my, kdo budeme mít po něm něco pojmenovaného.

Je to nízké. Myslím, že mrtví si zaslouží důstojné zacházení a parazitování na dobrém jménu velikána k takovému chování rozhodně nepatří.

Autor: Roman Potoczný | neděle 15.1.2012 14:30 | karma článku: 22,37 | přečteno: 2492x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!