Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbloudilý koráb Jaromíra Nohavici bloudil v Havířově

Jaromír Nohavica připravil na 13.12.2011 v Havířově nevšední koncert, plný svých starších, nejstarších, novějších i zbrusu nových písní, které se s největší pravděpodobností po sérii koncertů objeví na jeho nové desce ...

Kde bloudil Jarek celý rok od koncertů, které pořádal na stadioně v Porubě, netuším. Kdybych ho nevídal na fotbale, na tribuně Baníčku, měl bych velké obavy o jeho zdraví a děsil se toho, že ho české "hudební" klima otrávilo natolik, že pověsil kytaru a heligonku "na hřebík". Naštěstí, opak je pravdou. Jarek načerpal síly, bloudil v zákoutích své poetické mysli s bohatou slovní zásobou a tvořil nové písně. A nezůstalo jen u virtuálek, kterými od září pravidelně reagoval již ve "třetí rundě" na aktuální dění.

Stvořil základní linii své nové desky a rozhodl se její pilíře představit na sérii koncertů, které v prosinci začaly v Kopřivnici, Frenštátě pod Radhoštěm a pokračovaly v Havířově, po kterém následují ještě čtyři koncerty v prosinci a v lednu pak dalších pět. Kdo byste chtěli Jarka vidět ještě v prosinci, tak vězte, že již jsou všechny koncerty vyprodané, ale v lednu ještě šance je. Otázka je, jak dlouho bude, protože lístky na Jarka většinou mizí s rychlostí úplatků v kapsách našich politiků. Ostatně já bych jej tentokrát zřejmě taky neviděl, nebýt mámy mé úžasné přítelkyně, která nám dva lístky věnovala.

Promiňte, že stále píšu "Jarek", ale pro jeho fanouška snad jiné oslovení "mistra" neexistuje a nejen proto, že se tak jmenoval jeho předchozí koncert. Oslovovat jej familierně "Jarku" je stejně normální, jako nechat si od něj tykat, protože Jarek tyká všem a všude stejně jako Jaromír Jágr (shoda jmen a naturelu zjevně není náhodná).

Na koncertě v Havířově, který má Jarek velmi rád, protože ví, že ho tam i jeho posluchači mají tuze rádi a chodí na něj již přes dvacet let, se představil v podobě univerzálního instrumentalisty a barda, kterému roky dodaly na moudrosti a zkušenosti, ale nic mu neubraly z jeho hravosti, touhy po objevování neznámých hudebních zákoutí a malebných slovních spojení.

Jarek s kytarou koncert otevřel písní "Z Těšína vyjíždí vlaky co čtvrthodinu ..." a ještě několikrát se k samostatné hře na kytaru vrátil, především u písní smutných, romantických či milostných. Asi nejpůsobivěji vyzněla píseň "Plebs blues", jejíž slova zcela přibila diváky k sedadlům nebo "Zatím, co se koupeš", kterou Jarek odehrál na sedmistrunnou kytaru.

Komorní prostředí kulturního domu Leoše Janáčka v Havířově sevřelo hrdla diváků od počátku svou decentní atmosférou a tak Jarek rozjel až s heligónkou koncert na plné obrátky, jak jinak, než písní "Ostravo, Ostravo". I k heligonce se sám ještě několikrát vrátil, třeba ve svém kupletu "Přivozska puť" nebo v romanticky něžné "Košilce" s famózním sólem v závěru.

K většině písní přizval Jarek svého polského kamaráda, famózního hudebníka Roberta Kuśmierského. Robert jej doprovodil nejčastěji na akordeon a oba tak dali vzpomenout na neopakovatelnou atmosféru loňských, předvánočních koncertů a skvělá aranžmá například u písní "Těšínská", "Maruška", která byla v nové podobě k nepoznání nebo "Dialog u televizoru" Vladimíra Vysockého. Roky mám originál této nahrávky v ruštině doma a vždy jsem si říkal, že je Jarkova verze úsměvná a fajn, ale chybí ji skutečně zvučný "Váňův" hlas. Ne, že by o to až tak šlo, ale tentokrát byl Jarkův chraplák od originálu téměř k nerozeznání.

Asi tušíte, že se střídaly písně zasmušilé s žertovnými, romantické s podařenými "úlety", šansony s folkovými hymnami. Jinak to ani na koncertě Jarka Nohavici nemůže být. Tu a tam písně vystřídalo mluvené slovo a přibližně uprostřed koncertu dostal na několik písní prostor sám Robert Kuśmierski, který ještě více, než v doprovodech, popustil uzdu své virtuozitě ve hře na akordeon, stejně jako zvučnému hlasu. Střídaly se tak nejen hudební styly, ale i zeměpisné šířky Ostrava, Praha (Praga) ve Varšavě nebo Sarajevo.

Robert ovšem nebyl jedinou osobností, která se na koncertě, byť nečekaně, objevila. Ke konci koncertu Jarek v publiku odhalil identitu Pavla Vrby, kterého si pamatuji ještě jako asistenta trenéra Pavla Malury, současného trenéra Baníku Ostrava, všichni Ostraváci posléze jako spolutvůrce posledního baníkovského ligového titulu, celé Slovensko pak jako úspěšného trenéra Žiliny a letos celá naše republika jako trenéra fotbalového fenoménu, Viktorie Plzeň. Jaromír Nohavica vzdal úspěšnému trenérovi hold a Pavel Vrba jej pak při závěrečné děkovačce obdaroval šálou.

Řada přišla i na několik virtuálek, kdy jsme se přesunuli na chvíli z jihu do severních Čech, kde Jarek zalitoval, že se nenarodil jako "černý" a nemyslel tak tuším hudebního kritika, který jej kdysi před mnoha lety de facto objevil a posléze si posteskl, že se mu nic nedaří ve virtuálce "Do prdele práce".

K novějším písním z posledního alba "Ikarus" se Jarek uchýlil jen několikrát. Robert jej na klavír doprovodil v písni "Mám jizvu na rtu" a na akordeon v písni "Ty ptáš se mě". O to víc překvapily jeho zcela nové písně jako například v nadpisu zmíněný "Zbloudilý koráb", několik dalších songů, jejichž názvy jsem si nezapamatoval, protože jsem poslouchal, jak to Jarkovi pořád báječně zpívá a rýmuje, z čehož jsem utrpěl dočasnou amnézii a famózní závěrečná "Tak se žije na severu".

Právě tato píseň, kterou musel Jarek doslova vyhnat diváky ze sedadel v havířovském divadle domů, možná dává odpověď na otázku, proč mají jeho posluchači Jarka Nohavicu tak rádi. Nebojí se experimentovat, nebojí se pobavit i za cenu, že se mírně "shodí", na nic si nehraje a celý život vzdává svým uměním hold kraji, odkud pochází, řekl bych, jako nikdo jiný. Budiž mu za to ze strany nás, jeho věrných fanoušků, věčný dík a moc se těším, až si jeho nové skladby budu moci poslechnout z nového alba. Třeba, abych si je lépe zapamatoval ...

Díky Jarku! A šťastné a veselé ...

PS: V rámci objektivity a abych uspokojil i potenciální škarohlídy, musím uvést několik "příšerných negativ" zmíněného koncertu. Především koncert trval "jen dvě hodiny". Lidi tleskali i tam, kde neměli, což Jarek zastavil a tleskání jim žertovně rozmluvil. Zaznělo několik nepříliš slušných, ba doslova vulgárních slov. Jarek návštěvníky koncertu pobavil, rozesmál, rozhihňal, rozesmutnil, roztesknil, místy dojal a na ty dvě hodiny a řadu následujících, je bezpochyby učinil šťastné, do jednoho. No uznejte, to se přece neodpouští ... 

Autor: Roman Potoczný | středa 14.12.2011 23:32 | karma článku: 17,88 | přečteno: 2373x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!