Fotoblog: Den NATO v Ostravě 24.9.2011

25. 09. 2011 18:00:00
Letos se konal na letišti v Mošnově u Ostravy (o víkendu 24.9.-25.9.) již jedenáctý ročník této zcela mimořádné události, která rok od roku láká větší a větší počet diváků a proto se z původní jednodenní události před dvěma lety rozrostla na dva dny a mírně pozměnila svůj název na Dny NATO. Ani letošní ročník pořadatele nezklamal a zrodil se nový rekord v návštěvnosti ...

V této chvíli sice ještě neznám přesná čísla, ale pouze prvního dne, který jsem navštívil, se zúčastnilo přibližně 140.000 diváků, což je o něco více, než před dvěma lety za celé dva dny. Vzhledem k tomu, že i na neděli bylo hlášeno skvělé, slunečné počasí, předpokládám, že letošní účast překonala magickou hranici 200.000 návštěvníků a překoná tak loňských 185.000.

Dny NATO jsou zajímavým spojením výstavy vojenské pozemní, letecké, ale rovněž civilní letecké, celní, policejní, záchranné techniky ve statických a dynamických ukázkách a lidového jarmarku, představujícího zábavu pro celou rodinu na celý den. Vzhledem k mnoha druhům ukázek a bohatému gastronomickému zázemí tvrdím, že si zde každý divák, který se sem vypraví, najde to své.

Pravda je, že při tak velkém počtu návštěvníků naráží výstava v posledních letech na problémy s dopravou a tak řada řidičů tráví při příjezdu na výstavu čas v dlouhých frontách, ale postupem času se dá na to zvyknou, je třeba s tím počítat a ne na to žehrat. Letos nebylo na místě tolik novinek, jako v letech minulých, ale i tak se dala postřehnout řada zajímavostí. Některé z nich přináším v krátké fotoreportáži.

awacs.jpg

Tradičním účastníkem Dnů NATO je E-3A Sentry, známé taky jako vzdušný systém včasného uvědomování, neboli AWACS. Na ploše měl jako loni i svého modernějšího bratříčka E-3D Sentry.

tankovacizadek.jpg

Novinkou není ani tankovací letoun KC-135, který byl přímo ve vstupu do statických expozic, zde pohled na jeho zadní část se zasunutým tankovacím nástavcem ...

tankovacipredek.jpg

... a zde pohled zepředu.

mirage.jpg

Starý známý z předchozích ročníků Mirage 2000N francouzského letectva. Tentokrát zjevně "ošlehaný" nedávnými událostmi v Líbyi.

typhoon.jpg

Eurofighter Typhoon FGR.4 britského letectva.

mig29.jpg

Teprve loni byl na Dnech NATO poprvé i zástupce ruské letecké školy, Mig-29 v barvách slovenského letectva. Při letové ukázce sice slovenský pilot zdaleka nedosáhl na ukázky, kterými ruští piloti tradičně oslňují diváky jiných leteckých dní, ale i tak to bylo velmi zajímavé vystoupení.

F16nazemi.jpg

Na zemi se představil F-16 norského letectva. Pokud se nemýlím, tak to byla premiéra norského letectva na Dnech NATO.

f16amraam.jpg

Zde detail na křídle připevněného AIM-120 AMRAAM, který používá na Gripenech i české letectvo.

gripenmadarsky.jpg

Když zmiňuji Gripeny, tak zde Jas-39D Gripen maďarského letectva ...

gripennas.jpg

... a přítomné byly přirozeně i Gripeny českého letectva ve statických, ale i hned v několika letových, skupinových i sólo ukázkách.

alca.jpg

Rok od roku je smutnější pohled na L-159 ALCA, které je jediným zástupcem české letecké, konstruktérské školy a jakkoliv se jedná o kvalitní stroj, jeho využití pro naše letectvo je sporné a nedaří se jej prodat ani do zahraničí.

f15.jpg

Letošní naprostou raritou byla účast izraelského letectva, které na zemi prezentovalo dva stroje F-15D Baz, bedlivě hlídané "tajnými", údajně přímo z MOSADu.

f15zepredu.jpg

Oba vystavené stroje byly "po zuby" ozbrojené a jejich mírně ošuntělý háv dával znát, že již mnohé zažily a možná i reálné bojové střety.

f15pythony.jpg

Kromě tradičních střel Sidewinder a Amraam byly na izraelských F-15 k vidění i izraelské protiletecké střely Python 3 a 4, jejichž pátá generace patří k nejlepším protileteckým střelám na světě.

hawkpredek.jpg

Nejen stíhací stroje ovšem lákají návštěvníky, zde pohled na cvičný Hawk anglického letectva, v pozadí C-130H Hercules ...

hawky.jpg

... a zde oba vystavené Hawky.

herculesJ.jpg

Tradičně silně zastoupená byla i kategorie transportních letounů. C-130 Hercules se zde vystavoval v mnoha provedení a nově zastoupená byla i verze C-130J Super Hercules amerického letectva.

herculespodvozek.jpg

Zde pohled na jeho mohutný podvozek ...

herculesvrtule.jpg

... a zde nově řešená pohonná jednotka s šestilistými, šavlovitými vrtulemi.

bvp2.jpg

Pozemní technika byla tradičně hojně zastoupena a tak si bylo možné prohlédnout zřejmě všechny hlavní vozidla naší armády, včetně těch, které nepřežijí tzv. Bílou knihu ministra Vondy, jako tento BVP-2.

tatrovky.jpg

Silně zastoupená byla výstava kopřivnické Tatry ...

tatraphoenix.jpg

... čehož jasným důvodem byla premiéra nádherného, nového vozu, nazvaného symbolicky Phoenix.

zlin.jpg

Ale zpět k letecké technice. Organizátoři mysleli i na menší stroje s cvičným, či civilním určením, zde Z-242L Zlín ...

kingair.jpg

... zde Beechcraft King Air B-200 britského letectva, který se představil i v letové ukázce ...

simulator.jpg

... a zde simulátor s třemi stupni volnosti. Vůbec organizátoři mysleli i na menší děti, pro které bylo připraveno bohaté vyžítí i na ty starší, kteří zůstali dětmi, jako já, takže jsem se svezl na nárazovém trenažéru i trenažéru, ve kterém bylo možné simulovat přetočení vozidla při nehodě ... Báječný záčitek, od té chvíle si nedovedu představit, že bych se v autě nepřipoutal.

mi2.jpg

Vrtulníková technika lákala na nejmenší, vojenský Mi-2 ...

mi8.jpg

... stejně jako na větší Mi-171Š ...

mi8sk.jpg

... který byl k mání i ve verzi Mi-8 s digitální kamufláží slovenského letectva.

mi24.jpg

Labutí píseň zněla bitevnímu Mi-24, který je rovněž "pohřben" v Bílé knize. Kdo ví, jak dlouho jej ještě budeme na leteckých dnech potkávat.

vrtulnik.jpg

Jediným zástupcem zahraniční vrtulníkové školy byl, po odřeknutí účasti Sea Kingů belgického letectva, již loni vystavovaný A109 (zda-li jej doplnil, či nedoplnil Black Hawk rakouského letectva bohužel nevím, jelikož jsem jeho letovou ukázku neviděl).

bankomat.jpg

No a nakonec zajímavosti. Mobilní bankomat, což mi příjde jako výborný nápad a nejeden návštěvník se mohl přesvědčit, že opravdu fungoval. "Super pecka, už máme mobilní bankomaty a nikoliv jen WeCka".

balticbees.jpg

Tradičně nejzajímavějšími jsou vystoupení akrobatických skupin. Při smutné neúčasti Red Arrows díky nedávnému úmrtí jednoho z členů týmu a náhlému, nutnému odjezdu dalšího člena týmu, bylo výbornou podívanou vystoupení Baltic Bees na českých strojích L-39 Albatros ...

turkishstars.jpg

... a především turecké akrobatické skupiny Turkish Stars na strojích NF-5A, navíc náramně moderované ze země jejich tureckým kolegou, který střídal turečtinu (či arabštinu), angličtinu a dokonce i češtinu, jak jsme všichni slyšeli a "fiděli". Úžasná slétanost a dech beroucí průlety. Opravdu zlatý hřeb celého dne.

b52.jpg

Nezbývá, než se po nádherném dni těšit na příští ročník. Snad se opět vydaří tak nádherné počasí. A jak jinak se rozloučit, než s pohledem na bombardér B-52H Stratofortress, který se zúčastnil Dne NATO letos již podruhé ...

ANAAQ28LITENING.jpg

... a opět na něm nechybělo zařízení, které, mimo jiné, z archaického stroje, činí obávaný bombardér současnosti ... Blízký příbuzný systému LANTIRN, navigační a zaměřovací systém AN/AAQ-28 LITENING II.

Za rok u další fotoreportáže z Dní NATO, na shledanou.

Autor: Roman Potoczný | neděle 25.9.2011 18:00 | karma článku: 30.15 | přečteno: 4465x

Další články blogera

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma článku: 16.97 | Přečteno: 471 | Diskuse

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma článku: 35.39 | Přečteno: 10637 | Diskuse

Další články z rubriky Ostrava

Jan Tichý(Bnj)

Derniéra

Česko je opravdu výjimečná země. Máme v čele místo premiéra derniéra. Jen nevíme, o jakou derniéru jde.

27.8.2022 v 15:19 | Karma článku: 27.63 | Přečteno: 584 | Diskuse

Adam Filák

Příběh mé slezské rodiny, aneb ve škole jsem se o tom neučil a neměl být učen

Hodiny dějepisu vypadaly zhruba takto. Do 19. století u nás nebylo nic. Všichni přišli odjinud. A vytvořili novou společnost. Byli to Češi. Přišli z Čech či Moravy. A proto jsme se učili dějiny Čech. U nás: bezčasí a bezhistoří.

23.12.2021 v 7:00 | Karma článku: 27.94 | Přečteno: 4361 | Diskuse

Mirka Pantlíková

O koťátku s bílými ponožkami

Nestává se často, že když po ránu vyjdete před dům narazíte na něco milého, co vás zaujme na první pohled. A to se mi se mi stalo nedávno.

27.10.2021 v 16:33 | Karma článku: 22.79 | Přečteno: 380 | Diskuse
VIP
Počet článků 299 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3499


Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...