Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má stát opravdový zájem o zjednodušení legislativy ohledně daní?

Občas se stane, že jsem jako blogger osloven kamarády nebo kolegy, za účelem publikace nějakého jejich názoru či textu. Zatím jsem se podobné praxi bránil, nicméně níže uvedený text mého dobrého kamaráda a blízkého kolegy mě zaujal natolik, že jej publikuji. Sám jej i přes značné přesvědčování z mé strany, publikovat nechtěl, ale byla by velká škoda, kdyby zapadl a čtenářstvo na iDNESu by na něj nemohlo reagovat. Já sám s ním bez větších výhrad souhlasím. Nuže, tady je (kolega bude v případné diskusi reagovat pod nickem "mthead") ...

"Hned úvodem musím přiznat, že nejsem daňový ani právní expert. Ale jsem podnikatel, který se s touto oblastí musí potýkat.

Pravidelným folklórem mnoha politiků před volbami je ukazovat se s papírem formátu A4 či malinkatými brožurkami, které budou, až bude dotyčný politik zvolen, představovat minimalistický objem tiskoviny popisující a definující jednotlivé daně a jejich výkazy. Zejména daně z příjmu fyzických osob a právnických osob a daně z přidané hodnoty, protože na to podnikatelé a lidé jinak podnikající, slyší.

Nevzpomínám si ale, že by se někdy něco pozitivnějšího za ty léta v této oblasti stalo, co by opravdu podnikatelům a jejich účetním markantně zjednodušilo život.  Maximálně se věci více a více komplikují, znepřehledňují, pokud teda pominu občasné "čarování" se sazbami daní.

Uvažoval jsem, proč tomu tak je a napadlo mne toto. Kdyby byly daňové (ale pravděpodobně i jiné) zákony opravdu NAPROSTO jednoznačné a s jejich výkladem by nebylo možné nijak manipulovat, bylo by vůbec potřeba daňových poradců, auditorů, neuvěřitelného množství školení, takového aparátu na finančních úřadech a tolika nervů, času a nákladů při řešení komplikovanějších daňových případů? A vznikaly by tak jednoduše daňové úniky? A to ještě nemluvím o navazujícím problému a to je IT. Zamýšlel se někdo někdy, kolik se vyhodí zbytečně v rámci nových verzí software zabývajících se  účetnictvím a daněmi, protože naši poslanci generují změny legislativy, jak na běžícím páse? Jak je možné, že když se dotazuji na komplikovanější účetní případ svých známých na různých finančních úřadech, tak dostanu od autorit dva tři naprosto si odporující postupy, jak to "dle daného zákona" řešit? Jak to, že stejně vedená účetnictví (určité evidence) dopadnou po kontrole různých finančních úřadů rozdílně a jeden postup akceptovaný jedním finančním úřadem je označen druhým za odporující zákonu? Finanční úřad vám stanovisko, jak něco řešit samozřejmě nedá, odkáže vás na poradce a auditory. Jejich rady a stanoviska však finanční úřad nezajímají, problém je mezi vaší firmou a finančním úřadem.

Nemohu se zbavit dojmu, že to je opět záměr politiků, mít zákony v takovém stavu. Čili nejednoznačné, mlhavé, chaotické, umožňující výklad "podle potřeby" a bohužel často měnící se.  Toto vytváří ideální podmínky pro "nutnost" si nějakého poradce či auditora najmout, nutnost platit za permanentní upgrade software a samozřejmě dává finančnímu úřadu ideální možnost, jak si v téměř všech firmách při kontrole něco najít a penalizovat. Protože vše je jen otázka výkladu a pravdu má kontrolující finanční úřad.

Suma sumárum proklamace politiků, mít jednoduché a jasné zákony, jsou jen jednou z jejich mnoha dalších lží. Lobbing ve prospěch auditorských, poradenských a IT firem je mnohem silnější než potřebná zjednodušení. Je to jen jedna z dalších oblastí, kdy se stát projevuje jako naprosto neschopný hospodář."

Autor: Roman Potoczný | úterý 20.9.2011 8:33 | karma článku: 26,54 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5986x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!