Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Václave, kamaráde, můžu mluvit? aneb Politika v roce 2010

Politika je stoka a v roce 2010 jsme se v ní měli možnost bohatě vymáchat. Nejen proto, že byl tzv. supervolební rok a dvoje, de facto troje, volby, ale především proto, že nám politici připravili tentokrát více "her", než bychom si asi všichni přáli ...

Dnes se již zdá skoro nemožné, že jsme rok 2010 začínali s dvojkou znesvářených kohoutů Paroubkem a Topolánkem v čele největších politický stran a sledovali, zda-li vyjde sociálním demokratům snaha zruinovat nejen vlastní stranu, ale i republiku, případně zvítězí konzervativní politika "já na bráchu, brácha na mě" v podání "kmotrů" z ODS.

Jarní odchod Mirka Topolánka z čela ODS z důvodu jeho výpovědí pro časopis LUI, rozumná podpora Věcí veřejných ze strany ODS, stejně jako smířlivá vyjádření směrem k rostoucí TOP 09, předznamenaly v květnu obrat, v jaký na počátku roku věřil málokdo. Sociální demokracie sice parlamentní volby vyhrála, ale ještě v den voleb své působení ve vedení strany ukončil, z důvodu nemožnosti složit vládu, Jiří Paroubek a Václav Klaus tak mohl následně jmenovat vládu, složenou z ministrů ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Premiérem se stal Petr Nečas.

Skončilo tak nejen krátké období vlády úřednického kabinetu premiéra Fischera, ale pětiletá éra politiky plné svárů a nevraživosti, kdy jediným cílem pánů Paroubka a Topolánka bylo navzájem se ponižovat a diskreditovat.

Kdyby se jednalo o pohádku, nikoliv o politiku, zřejmě bychom byli všichni spokojení a navždy spokojeně žili pod vlivem vyjádření nových vládních úředníků, kterak budou bojovat proti korupci, sníží zadlužení státu a stanoví pro rok 2011 vyrovnaný rozpočet. Ovšem politika není pohádka a tak jsme se již po příjezdu z letních dovolených mohli přesvědčit, že nic nebude tak růžové, jak se zdálo.

Parlament i vláda začaly horečně pracovat a zřejmě až příliš horečně, když si neuvědomili, že snížit schodek ve veřejných financích bude nutné učinit na něčí úkor a ten "někdo" se určitě ozve. Kdoví, zda-li za horečnou práci může nezkušenost nových úředníků, jelikož 120 z 200 poslanců parlamentu dosud nikdy předtím v parlamentu nesedělo, či snaha nového "koštěte" dobře a rychle mést.

Snaha vlády upravit tabulkové platy státních zaměstnanců směrem dolů a zvýšit motivační složku tvrdě narazila na odpor. Věřím, že při rozumném vysvětlení by zřejmě i přes veškeré své rozhořčení, státní zaměstnanci nové tabulky přijali. Jenže v rychlosti, s jakou vláda zprávu vypustila, se rozumné vysvětlení nedostavilo a navíc svou šanci nepromarnila odborářská svoloč, která, ač již dávno ztratila své dějinné opodstatnění, využila okolnosti na sebe upozornit.

Po celý zbytek roku pak odbory "otravovaly" život vlády i běžných občanů sérií demonstrací a stávek a voliči pak nechali svou nespokojenost "sežrat" vládní koalici tím, že vládní strany částečně neuspěly v říjnových komunálních a zcela v senátních volbách, kde vše zválcovala sociální demokracie. Tentokrát jí na to stačilo oprášit staré sliby a zúčastnit se vždy v prvních řadách všech demonstrací.

Ačkoliv byla účast na demonstracích stopová, vzhledem k celkovému množství státních zaměstnanců, kteří přirozeně a teď hovořím především o úřednících, stávku využili k nákupům tak, jak využívají každého volna v práci, jistý sociální neklid zde nastal. Vláda nakonec snížení platů státních úředníků přijala, ale musela udělat řadu kompromisů, které stejně nebyly některými vrstvami státních zaměstnanců vzaty v potaz, z čehož pramení i množství výpovědí lékařů na konci roku a možnost jejich exodu do zahraničí.

Aby toho nebylo málo, rozčeřila předvánoční hladinu kauza ministra Drobila a jeho nahraná snaha přihrát svým stranickým kolegům vlivné posty a tučná "sousta" z ministerstva životního prostředí. Vláda sice "ustála" následné hlasování o nedůvěře, vyvolané sociální demokracií, ale na celém roku 2010 nechá již navždy tato kauza podivnou pachuť nenaplněných přání politické změny a ztracených ideálů o nové vládě, která bude "statečně" bojovat proti korupci a nepravostem ve státní sféře.

Za vším včera udělal neblahou tečku prezident Václav Klaus, když poté, co v podstatě zajistil setrvání vlády, řekl pro iDNES následující: "Neumím žít ve světě, kde lidé nosí po kapsách nějaké nahrávací přístroje a tímto způsobem si nahrávají nebo nenahrávají, falšují nebo nefalšují tu nahrávku. To není svět, o kterém jsem schopen uvažovat".

Upřímně, pane prezidente, myslím, že už nemusíte dělat žádný novoroční projev, protože tato věta hovoří o Vás a Vašich názorech, vše podstatné, bohužel v negativním smyslu slova. Způsob, jakým jste zažehnal tuto "krizi" zdá se mi poněkud nešťastným od prvotní podpory pana Drobila, až po tento výrok.

V dnešním světě může kdokoliv, kohokoliv nahrát, natočit a dokumentovat jeho skutečné názory, postoje a činy, což je v naprostém pořádku, jelikož jinak bychom nikdy nepoznali, s jakými "výtečníky" máme do činění. Na počátku roku na to "dojel" Mirek Topolánek, celá kauza Wikileaks odhalila "názory" vrcholných, světových politiků a své pochybení právem "odskákal" ministr Drobil. Myslím, že kdyby se nic jiného letos nestalo, jde o důležité poselství do dalších let.

Vlády a politické reprezentace se mění, ale politici se již dlouho chovají jako "nedotknutelní bohové", kteří se opíjejí mocí a kašlou na lidi. Nyní mají možnost si vybrat. Buď začnou ještě více konspirovat, podobně jako se o to dříve pokoušeli fotbaloví činovníci, budou hovořit do mobilu o "kapřících", na schůzkách o "českých na stole" a uzavírat dohody v saunách, čímž se zcela připodobní kriminálníkům a gaunerům nebo se musí začít chovat odpovědněji a slušněji. Libor Michálek budiž první vlaštovkou.

Nedělám si iluze, že se tak stane z roku na rok a příští rok budou mít politici čisté ruce. Ale pokud bych si něco mohl přát po stromeček, tak by to bylo právě přání větší zodpovědnosti a slušnosti v budoucí politice. Současná politická situace je v naší zemi pro změnu příznivější, než byla kdykoliv předtím, záleží jen na tom, zda-li se premiér Nečas a vláda z přestálé krize poučí, či nikoliv a zda-li budou vládní strany schopny naplnit své předvolební proklamace.

Uvidíme ...

Přeji všem čtenářům mých polických komentářů i nepolitických úvah a recenzí, šťastné a veselé Vánoce, pokoj a klid od politiky a příjemné prožití dnů volna. Mějte se hezky.

Roman Potoczný

Autor: Roman Potoczný | čtvrtek 23.12.2010 8:30 | karma článku: 25,41 | přečteno: 1763x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!