Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politický klid netrval ani půl roku. Teď bude zase vše při starém.

Voliči ukázali, že změny a reformy chtějí, ale pouze, pokud se o nich hovoří a plánují se. Jakmile dojde na krácení platů nebo jiných výhod, dají se ještě tak akceptovat na celorepublikové úrovni, ale ve městech a obcích, pro jistotu, nelze reformní síly a šetření ani připustit ...

I tak lze číst výsledek komunálních voleb a dosavadní výsledek voleb senátních. V obou, zatím, zvítězila sociální demokracie, která zřejmě ovládne většinu radnic ve velkých a větších městech a zatím získala nejvíc postupujících kandidátů na místo senátora. Neúspěch stihl ODS, která na radnicích sice většinou zasedne, ale starostu  mít nebude a TOP 09, která uspěla výrazně v podstatě pouze v Praze. Totálně vyhořely Věci veřejné, které se neprosadily téměř nikde a poroučet se budou pravděpodobně i z pražských radnic.

Gratulovat si může ČSSD, která opět dokonale "zblbla" voliče svou taktikou hovořit o celorepublikových tématech a vládní politice u voleb, které s těmito tématy přímo nesouvisí. Rovněž KDÚ/ČSL doslova "vstala z mrtvých", jelikož má ve městech a obcích, především na jižní Moravě dlouhodobě silnou pozici a tak nezaváhala. Komunisti získali tradičně stejné procento, jako vždy. Jelikož jsou komunální volby spíše o lidech, než o stranách, získaly v menších obcích tradičně silnou pozici nezávislí kandidáti a rovněž v Ostravě, kde vyrostlo před volbami účelové spojení nezávislých kandidátů Ostravak.

Lhal bych, kdybych napsal, že mě výsledek voleb překvapil. Ani omylem a to z několika důvodů:

1. Celé Evropě se dlouhodobě dobře daří a tak stejně v Evropě, jako u nás budou v převážné většině volebních klání vítězit socialisti nebo strany jim podobné. Pravicové strany mohou "urvat vítězství na svou stranu" pouze v případě probíhající krize, případně, pokud dojde k takové "demenci" levicových stran, jako se tomu stalo v případě vedení sociální demokracie u nás panem Paroubkem.

2. Vzhledem k tomu, že vláda začala realizovat reformy, které hrozí voličům utažením opasků, je zřejmé, že tito volili cestu možného vyrovnání sil, aby se těmto reformám tak jednoduše nevedlo. Pravděpodobně se protireformní voliči pokusí podporovat socialistické kandidáty i ve druhém kole senátních voleb, aby se senát zbarvil do oranžova.

3. Voliči skutečně "začali číst" kandidátky a jsou si více vědomi toho, že nemusí volit lidi, kteří je v minulosti zklamali. Povedlo se to v parlamentních volbách a v podstatě i nyní, v komunálních volbách, kdy dali "na frak" řadě zástupců kmotrů, případně lidem, kteří měli prokazatelné korupční skandály.

4. Komunální volby jsou o lidech z okolí, z nichž každý volič některé zná a lépe se tak orientuje v tom, kam která strana v daném městě, či obci, kráčí. Není to o celorepublikovém obrazu strany, proto například ztráty ODS a naopak zisky u KDÚ/ČSL, ale o tom, jak která strana pracuje přímo v místě bydliště, což se často v různých částech republiky liší, stejně jako se liší, co od strany voliči očekávají. Proto poměrně dobré výsledky pravicových stran v Čechách a trvale dobré výsledky socialistů na severní Moravě, kde od jakživa hrají socialisti na sociální strunu.

Myslím, že voliči odvedli poctivý "kus práce". Jak v podobě docela vysoké účasti ve volbách, tak ve výsledku, který svou volbou způsobili. Pokud ovšem nyní čekají na komunální úrovni změny a úplný odchod "kmotrů", o což v těchto volbách, mimo jiné, šlo, protože některé strany tvrdily, že volby jsou "o změně", tak opak bude pravdou. Radnice ovládnou strany, které se na marasmu bývalých let více, či méně podílely a příliš se nezmění, protože do koalice přizvou své bývalé "kumpány". Ostrava budiž zářným příkladem, stejně jako Praha, kde se jen "prohodí většiny, případně starostové".

Na celorepublikové úrovni, ačkoliv o tom volby nebyly, se může situace povážlivě zkomplikovat. Špatný výsledek Věcí veřejných jim vzal "kapitál" získaný v parlamentních volbách. Ačkoliv dělají poněkud chaotickou politiku, přeci jen jsou jazýčkem na vahách, nyní již opticky srovnaných sil ODS a TOP 09 a budou jím ve vládě stále muset být. Pokud socialisti příští týden dotáhnou do konce svůj víkendový úspěch v senátních volbách, mohou zkomplikovat v Senátu průchod důležitých reforem. Už teď jim narostla křídla. Ještě ani nebyly sečteny výsledky ze všech okrsků a už vyhrožují snížením účasti v Afgánistánu a podobně.

Můj dojem z výsledků voleb je tak poněkud rozporuplný. Na jednu stranu je dobře, že někteří účastníci skandálů a korupčníci půjdou od válu. Na druhou stranu opětovný příklon k levici podává poněkud nelichotivý obraz o voličích a jejich chuti dotáhnout potřebné reformy.

Snad jediné je tak na dobrém výsledku socialistů, vedených Sobotkou, pozitivní. Strana dovedla uspět bez Jiřího Paroubka nebo naopak, právě díky jeho odchodu. Doufejme tedy, že jeho odchod do politického důchodu je opravdu definitivní.

 

PS: Obrázek na této straně uveřejnila iDNES.cz. Myslím, že výraz ve tvářích předních politiků ČSSD nelze charakterizovat jinak, než slovy "tleskáme vám, milí voliči, opět jste nám dokonale skočili na špek" ...

Autor: Roman Potoczný | sobota 16.10.2010 22:30 | karma článku: 24,94 | přečteno: 2431x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!