Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České dráhy, zadarmo drahý

Zpoždění vlaků je v naší republice pověstné natolik, až vznikl vtip, že pokud budou pracovníci Českých drah stávkovat, nesmí vlaky jezdit celý den, aby bylo zřejmé, že jde o stávku, nikoliv o zpoždění ...

Včera večer jsem vyjel IC-éčkem z Břeclavi do Ostravy a souprava byla už v době odjezdu zpožděná o 20 minut, protože se v Břeclavi čekalo na stejně zpožděný vlak Sobieski z Varšavy. Rozum mi zůstal stát. To opravdu papaláši ve vedení Českých drah neví, že Sobieski bývá pravidelně zpožděný o desítky minut a nejsou schopni buď připravit grafikon, který by s návazným zpožděním počítal, případně vlak vypravit včas, bez ohledu na zpožděný dojezd jiného vlaku?

Chápu, že se cestou může cokoliv stát. Trať zlikviduje živelná katastrofa, může vypovědět službu stroj nebo člověk, ale v takovém případě by docházelo ke zpoždění na českých železnicích stejně vyjímečně, jako dochází k živelným, technickým a osobním katastrofám. U nás je zpoždění, bohužel, pravidlem díky neschopnosti Českých drah zajistit, aby vlaky jezdily včas.

Za dvacet let od revoluce jsou poměry na české železnici tím, co v naší zemi doznalo nejmenší změny. Cestování vlaky je nedůstojné, stejně jako chování Českých drah k pasažérům. Situaci nevyřešilo ani Pendolino, jehož zavedení provázela nehorázná smršť renonců.  Několikrát vyjížděla z Ostravy do Prahy místo této "chlouby" stará, odrbaná souprava, pamatující Husákův nástup do funkce prezidenta. Když už italský elegán vyjel, cestou mu "zamrzaly CD ROMy" a já dojížděl do Prahy s hodinovým zpožděním.

Českým drahám chybí konkurence jako sůl. Tento post-socialistický, státní "moloch", je nejlepším důkazem, že stát je nejhorší vlastník a na monopol vždy nejvíce doplácejí klienti. Situace je o to horší, že příliš mnoho nemohou nabídnout ani jiné druhy dopravy.

Automobilová, či autobusová doprava jsou díky stavu dálnic časově nespolehlivé, protože nikdy nevíte, kdy vás zastaví dlouhá kolona. V létě se silnice dávají technicky dohromady po zimě a v zimě jsou řidiči i cestáři pravidelně zaskočeni nadílkou sněhu. Společným jmenovatelem všech ročních období jsou nepředvídatelné zácpy.

Letecká doprava je drahá a časově může pomoci pouze na hlavních směrech trojúhelníku Ostrava - Praha - Brno, kde jsou v blízkosti těchto měst letiště. Jinak se totiž doprava na samotné letiště z větší vzdálenosti, odbavení a čekací doby nafouknou natolik, že si cestující časově příliš nepomůžou. Proto si tento způsob vnitrostátní dopravy mohou finančně dovolit pouze manažeři větších firem, kteří si za spolehlivost raději připlatí a naši "drazí" politici, kteří mají na všechno spoustu času.

Situaci může změnit pouze konkurence přímo na železnici. Je mi úplně jedno, jestli to bude konkurence v podobě firmy Student Agency pana Jančury, která již o svých kvalitách přesvědčila v oblasti autobusové dopravy nebo kohokoliv jiného, kdo by předložil na hlavní nebo příměstské tratě, životaschopný a cestujícím nakloněný, podnikatelský záměr.

Dokud České dráhy nedostanou lekci v podobě odchodu pasažérů k jiným vlakovým přepravcům, tak se u nás v železniční dopravě nic zásadního nezmění. Pevně doufám, že nová vláda učiní v dopravě několik razantních kroků, aby se konkurence mohla prosadit.

 

Autor: Roman Potoczný | čtvrtek 12.8.2010 9:20 | karma článku: 28,30 | přečteno: 2776x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5986x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!