Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odcházení: V hlavní roli Jiří Paroubek

O Jiřím Paroubkovi jsem toho napsal na svém blogu spoustu. Přineslo mi to "potlesk" čtenárů, stejně jako nepochopení, proč nepíšu o politice "objektivně" nebo proč "o něm" vůbec píšu, když to dělá "každý". Jiří Paroubek nyní odešel a tak cítím potřebu se s ním, jako s tématem, důstojně a doufám, že navždy, rozloučit ...

Mýlil by se každý, kdo by tvrdil, že Jiří Paroubek nebyl velký politik. Byl to politik, který dovedl pozvednout ČSSD z marasmu, po odchodu pracovitého, ale neefektivního Špidly a hrabivého Grosse, do výšin, ve kterých tato strana nebyla ani v dobách Miloše Zemana.

Zblbnul řadu lidí a poslední dva roky plnil média takovým způsobem, že se o nikom jiném, pokud zrovna nebyl účastníkem nějakého megaskandálu, v podstatě nepsalo. Psali o něm seriozní i bulvární novináři, téměř všichni blogeři. Ti, kteří se k němu nevyjadřovali oficiálně na blogu, tak činili jinde, třeba na facebooku.

Bohužel pro svou stranu, bohužel pro sebe a naštěstí pro nás, se však stejně jako strůjcem úspěchu, např. v krajských volbách, stal Jiří Paroubek i hrobařem ČSSD v parlamentních volbách. Ne snad, že by byl zas o tolik větší demagog, než býval Miloš Zeman, ale ještě víc, než on, volil strategii "spálené země", tštil síru na všechny strany a navíc uplatňoval své ego neadekvátně vždy a za všech okolností. Logicky tak zůstal po prohraných parlamentních volbách zůstal úplně sám, snad jen se svými Marťany.

Řada komentátorů vidí příčinu neúspěchu Jiřího Paroubka v řecké krizi, Kalouskově složence nebo ve zvláštním uvědomění lidí, toužících po změně. Mají jistě svou míru pravdy. Já myslím, že sešup sociální demokracie nastal mnohem dřív. V momentě, kdy se Jiří Paroubek, z celkem nepochopitelných důvodů, po "vajíčkových eskapádách" rozhodl ustoupit od dohody, aby volby proběhly loni v říjnu.

Byla to osudová chyba, protože kdo si dovede představit, že by tehdy ČSSD prohrála volby takovým způsobem, jako o tomto víkendu? Vždyť ODS byla tehdy zlomená vyjádřením nedůvěry v době evropského předsednictví, Věci veřejné nebyly víc, než pražská, komunální strana a TOP09 byla čerstvě založená a teprve se nadechovala k pozdějšímu velkému úspěchu?

Naštěstí tuto chybu udělal a dovolil tak ostatním stranám, aby se konsolidovaly, svému největšímu sokovi Mirkovi Topolánkovi, aby se historicky znemožnil a historickým událostem, aby promluvily lidem do svědomí. Sám přitom nenabídl nic nového, než starou "dobrou" demagogii, že za všechno může ODS a postupem času i TOP09, povýšenost nad mladými, sliby, kterým už možná ani sám nevěřil a okoukané tváře, které se teď stáhly do ústraní a truchlí.

Nevěřím, že se sociální demokracie "vzmuží" k jakékoliv akci. Neměla by dostat šanci sestavovat vládu a plést lidem hlavy, když přišla o svého předsedu. Všichni její přední činovníci, kteří vypadali ještě nedávno na mítincích jako lídři, teď ukazují svou pravou, nevýraznou a nepřesvědčivou tvář. Kde jsou Škromach, Ráth a jiní, kteří by se měli prát o místo po Jiřím Paroubkovi a ukázat voličům, že jsou lepší, než býval předseda?

V médiích a na jednáních se stále ukazuje pouze Bohuslav Sobotka, který má asi stejné charisma jako moje rychlovarná konvice a kromě výmluv a politicky korektních odpovědí, že se pokusí naplnit volební program a sliby voličům, se od jeho úst rozptyluje stále větší a větší vakuum.

Mám obrovskou radost, jak tyto volby dopadly. Nejen proto, že prohrála sociální demokracie a ten, o kterém se tolik napsalo, odešel. Podruhé od konce totality se výrazně obměnila politická garnitura. Odchod Jiřího Paroubka a ostatních "dinosaurů" se stal odrazem revoluce, která tentokrát proběhla v hlavách voličů.

Nevím, jak vám, ale mi osobně Jiří Paroubek chybět nebude. Zdá se, že boj mezi politickými stranami na chvíli ustal. Politici opět pracují, pro sebe, ale i pro nás. Najednou jsou státotvorní, uvědoměli a zodpovědní. Snad jim to "nějaký pátek" vydrží a snad se bude opravdu možné soustředit na jiná témata, než je jejich ego.

 

Autor: Roman Potoczný | úterý 1.6.2010 8:55 | karma článku: 34,73 | přečteno: 2162x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!