Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demokracie složila zkoušku z dospělosti

Sobota 29. května byl nádherný den ... ČSSD "utrpěla" Pyrrhovo vítězství, komunisté ztratili hlasy, do parlamentu se nedostali křesťansko-demokratičtí političtí oportunisti, ani "jau-jau" zelení ... Po dlouhé době bylo krásně a slunečno ...

Marně si pamatuji, kdy jsem prožil po volbách takovou euforii. Snad po prvních, porevolučních, svobodných volbách, kdy byli na hlavu poraženi komunisté a naše republika si po dlouhé době zvolila směr ke svobodě a demokracii ...

Po vyhecované volební kampani, ve které, především z řad sociální demokracie, stále hlasitěji zaznívala touha po boji za cokoliv a především za tzv. obyčejného občana, letos obyčejný občan, řadový volič, rozhodl, že nechce boj, nechce sliby, další zadlužování. Chce žít a pracovat ve svobodné a prosperující zemi, kterou nepovedou političtí dobrodruzi.

Upřímně žasnu nad zodpovědností, kterou jsme letos, jako občané, ve volbách předvedli. Žasnu nad odhodláním postavit se čelem k problémům, přiznat si nutnost chovat se zodpovědně a zároveň netrpět ve vedoucích parlamentních a vládních funkcích politiky, kteří byli dlouhou dobu "žábou na prameni". Protože, až na výjimky, téměř všichni ve volbách pohořeli.

Jiří Paroubek odstoupil z funkce předsedy ČSSD. Ono, ne, že by volby nevyhrál. Jenže již dlouho před volbami bylo zřejmé, že tentokrát nepůjde krátkozrace o to, která strana vyhraje. O to totiž v posledních letech nikdy nešlo a samotné vítězství se mohlo stát Pyrrhovým vítězstvím. Bylo tomu tak před čtyřmi lety, když vyhrála ODS a nejinak tomu bylo letos. Díky tomu, že Jiří Paroubek už před volbami rozmetal jakoukoliv možnost povolební koalice s jinou, než komunistickou stranou, byl i přes své vítězství, odsouzen k celkové porážce.

Zaslouženě z toho vyvodil osobní odpovědnost a odstoupil z funkce předsedy ČSSD. Ačkoliv ani to neučinil bez afektovaných gest, napadání obyčejných lidí, kteří mu šlápli na kuří oko a bez zbytečné, předrevoluční rétoriky. Ani si možná ještě nestačil uvědomit, jak moc sociální-demokracii k jejímu nevalnému výsledku pomohla jím opovrhovaná a podceňovaná SPOZ Miloše Zemana.

V ODS se nástupem Petra Nečase hnuly ledy a za veskre pozitivní je možné označit zamezení Ivanu Langerovi, být v parlamentu. Věřím, že ODS bude pokračovat v sebereflexi a postupně z politiky zmizí Langer, Bém a další "korupčníci", kterých mají všichni "po krk".

Naprostým vítězstvím je pak možné nazvat výsledek "nové" strany TOP09, která sice má v čele staronové tváře, ale objektivně je nutno přiznat i celou řadu nových členů a stala se tak svěžím větrem letošních voleb. To, jak si budou pánové Schwarzenberg, Kalousek a jiní, počínat v reálné politice, se teprve uvidí, ale jisté je, že občané tak vyjádřili svůj oprávněný nesouhlas s dosavadním politickým establishmentem.

Komunisté nedostali "svých" tradičních patnáct procent a skončili až na čtvrtém místě Ať se na mě nikdo nezlobí, ale vypadá to tak, že jejich voliči začali "konečně vymírat". Tuto stranu jsme se rozhodli po revoluci trpět, abychom nebyli "jako oni" a tak budeme muset počkat, až její "ideály" a zločinné zájmy, vyhnijou.

Věci veřejné se stali ztělesněním naštvanosti voličů vůči současným politickým lídrům a voláním po novotách "za každou cenu" i za cenu naprosté neznámé, jakou Věci veřejné v této chvíli jsou. Předpokládám, že tato "popcornová strana", která vyhrála především díky známé tváři Radka Johna, krásným tvářím místopředsedkyň a líbivému programu, teprve odhalí své pravé zájmy. Každopádně se o jejich záměrech budemem moci přesvědčit, díky jejich působení v parlamentu, na vlastní oči.

Jako občané jsme vyhráli důležitou "bitvu", ale k vyhrání "války" to bude ještě zatraceně dlouhá cesta, doprovázená snad stejnou zodpovědností, jakou jsme projevili v letošních volbách. Už nikdy nedovolme, aby si nás nějaký politik, či politická strana brala jako rukojmí, bez ohledu na to, zda jsme neobyčejní nebo úplně obyčejní, lidé.

Demokracie v naší republice složila zkoušku z dospělosti ... sobota 29. května byl nádherný den ... a jako takový se zapíše do dějin.

 

Autor: Roman Potoczný | neděle 30.5.2010 9:09 | karma článku: 38,69 | přečteno: 2847x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!